"Vi måste ta ett gemensamt ansvar".

Skolministern har gjort ett nytt uttalande. Det är så han visar handlingskraft.
 
Bakgrunden är att så många lärare saknar fasta anställningar, för att de saknar lärarlegitimatiner, utan drar sig fram på tillfälliga, korta anställningar. Parterna, eller vad de ska kallas, skyller på varandra. Hans excellens skolministern skyllde på "min företrädare", som han sa. Denne är kanske helt anonym för svenska folket? En representant för företrädarens parti (Fp) slår ifrån sig med att både friskolor och kommuner har fått anslag från staten, för utbildning av lärare så att de uppfyller kraven för att få legimationen.
 
Enligt uppfift från en företrädare för arbetstivarsidan (organsiationen Sveriges Kommuner och Landsting) är lärarlegitimation villkor för fast anställning. Vem har bestämt detta? Det är ju att utestänga "icke behöriga" från yrket, även om de har arbetat i yrket under en längre tid sammanlagt, och har haft flera korta anställningar hos samma arbetsgivare. Hur har de kunnat få nya anställningar hos samma arbetsgivare, om de inte klarar jobbet? En av de "obehöriga" uppges ha examens om gymnasielärare. Borde inte det räcka för en fast anställning?
 
Nej, det är tydligen skråväsendet, som är på väg tillbaka. helt självklart borde gälla att en arbetsgivare, som har haft samma person i sin tjänst under en längre tid, borde erbjuda den personen en fast anställning. Vad säger skolministern?
 
"Vi måste ta ett gemensamt ansvar".
 
I valrörelsen lovade han att varje lärare skulle få ett lönelyft på 10.000 kr i månaden. Hur vore det i stället om regeringen skulle ta ett beslut om förbud att stapla flera korta anställningar på varandra, d.v.s att de korta anställningarna efter en tid ska övergå i en fast anställning? För lärare och alla andra, som inte kan planera sina liv för att de inte vet från den ena månaden till den andra hur mycket de kommer att tjäna.
 
Enligt Skolverket är syftet med lärarlegitimationerna att höja yrkests status och därmed lönerna. Men en snacksalig och handlingssvag skolminister kommer det inte att bli några inkomstförbättringar för de lärare som kan behöva en inkomstförbättring. Det är nog dags för sossarna att koppla av Mp.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0