Efterfrågas: Kyskhetsbälte, som stoppar terrorister

Att Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch-Thor var först med förslaget att stoppa terrorister med en modern variant av det gamla kyskhetsbältet förvånar inte. Att Miljöpartiets Gustav Fridolin var första parti som ställde upp för förslaget om kyskhetsbälte för potentiella syndare förvånar inte heller, när man känner till partiets kriminalpolitiska historia. Under partiets första session i riksdagen kom en av partiets ledamöter med ett briljant alternativ till fängelse: ett slags elektronisk halsboja med giftampuller.
 
Halsbojan skulle på något sätt stå i kontakt med GPS-systemet, som då inte ens var uppfunnet. Men det hade kanske fungerat med en radiomottagare, kontinuerligt stod i kontakt med en radisändare, som kontinuerligt sände ut radiosignaler. Om bäraren lämnade "fångkommunen", skulle en giftampull skickas in i halpulsådern på bäraren, så att denne dog. Det var alltså fråga om något slags kommunarrest, förenad med automatiskt dödsstraff vid överträdelse. Om det var en så farlig person, så att dödsstraffet för överträdelse av kommungränsen var befogad, var han likväl fri att begå vilka brott han ville innanför kommungränsen. 
 
Det är väl ungefår så Fridolin har tänkt. Om Ebba över huvud taget hade tänkt, innan hon kastade fram förslaget, är okänt. Men båda har kanske trott att de elektroniska fotbojor, som används av Kriminalvården, övervakar hur bäraren rör sig och slår larm om denne avviker från ett inprogrammera rörelsemönster. Ja, nog hade det var tekniskt möjligt med en anordning som slår larm, om någon förflyttar sig med 50 - 60 kilometer i timmen på en gågata. Men det hade nog behövts giftampuller för att stoppa färden, innan polisen hunnit fram. 
 
Hur skulle fotbojan annars kunna förhindra ett terrordåd med ett fordon? Inte ens en halsboja med giftampuller skulle kunna stoppa en självmordsbombare, som söker upp en folksamling i promenadfart. 
 
På något sätt är det hela fel tänkt, om över huvud taget något har tänkts. De personer, som ska bära den här sofistikerade hals- eller fotbojan är ju f.d. asylsökande som har fått avvisningsbeslut, d.v.s. ett besked om att de måste lämna landet inom en viss tid. Ska de nu hindras att göra detta friivilligt, så att de måste tvångsavvisas? Och det är ju något som Mp är motståndare till, såvitt jag vet. 
 
Fattas nu bara att SD ställer upp på förslaget. Men då kommer det förstås att handla om en anordning som hindrar den, som har varit på semester i hemlandet som han flytt ifrån, att återvända till Sverige. Med hjälp av Mp:s giftampuller... 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0