Allting är inte relativt - men en del.

Sedan jag öppnade bloggen, har den haft fler besökare än jag räknat med. Den har högre placering på blogglistorna än före stängningen, fastän antal besökare fortfarande är färre än före stängningen i absolulta tal. Den högre placeringen är alltså relativ. 
 
Jag har skrivit om fackförbundet Saco;s lögnpropaganda om "lönetappet". Men har akademikerna verkligen tappat lön, mätt i absoluta tal? Och i förrgår framträdde Liberalernas ledare Jan Björklund och krävde ökad lönespridning för att det skulle löna sig att utbilda sig. Att det inte skulle löna sig, är väldigt relativt. Det lönar sig kanske bättre att köpa aktier än att "investera" i en utbildning.  Ett annat sätt att göra utbildning lönsam kan vara att sänka lönen för lågutbildade. Allt är ju relativt, men det är inte heller riktigt sant. 
 
När jag senast läste lönestatistik upptäcke jag en enorm lönespridning inom gruppen busschaufförer, frän 14.000 kr per månad till  250.000 kr per månad. Men så lite som 14,000 kr /mån tjänar väl ingen heltidsanställd? Och vilket bussbolag betalar ut månadslöner på 250.000 kr till sina anställda chaufförer? 
 
Kanske är det ägaren själv, som tar ut en så hög lön? Som kanske hoppar in själv och kör enstaka turer, när det fattas chaufförer, och därför titulerar sig "busschaufför". Omräknat till timlön för den tid, han faktiskt kör buss, kan alltså busschaufförer ha en lön på sådär 100.000 kronor i timmen. Allt är ju relativt. 
 
Så är det förstås för akademiker också. Är deras levnadsstanard verkligen ett mått på vilken lön de har från sitt yrke? Skillnaden i levnadsstandard mellan akademker med samma yrke och samma lön kan vara stor idag. Och var ännu större under tiden före det allmänna studiestödssystemet, då man antingen måste ha rika föräldrar, som försörjde de blivande akademikern under studietiden.
 
Eller måste ha en välbeställd släkting som gick i borgen för ett studielån, som måste betalas tillbaka med skyhög ränta. Högutbildade harr fördomar om lågutbilade, vanligast idag att lågutbildade skulle vara blodtörstiga rasister, som skulle mörda invandrare om de fick veta sanningen om kostnaderna för invandringen. 
 
Lågutbildade har fördomar om högutbildade, att alla högutbildade skule vara stormrika, eller har svåra missbruksproblem e. dyl om de inte är det. Höginkomsttagare, utan överklassbakgrund och / eller någon akademisk examen, kan vara enormt avundsjuka på dem,som har det. 
 
Liberalerna, som inte längre är något folkparti utan ett utpräglat elitparti, tänker alltså gå till val med kravet på ökad lönespridning..De kommer inte ens att få med sig alla väljare inom den relativt lilla gruppen högavlönade akademiker.  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0