Ty sådana är kapitalisterna: De gör affärer med varandra

Som jag skrev i förra inlägget, har stormen i badtunnan dragit förbi. Nu stormar det i champagne-glasen i finanskvarteren i New York och Moskva. Samt i rödvinsglasen på nyhetsredaktionerna i Stockholm. Det är synd med dessa tvära kast i opinionsbildningen. Jag hade gärna skrivt ytterligare inlägg om raserandet av sexualmoralen i Sverige. Och vilka krafter som låg bakom. Det finns ju ett brott, som heter "förledande av ungdom".
 
Det handlar om allvarlig fara för undomens sedliga fostran. Det handlar faktiskt inte bara om gamla moralbud som att vänta till bröllopsnatten, utan också om "rätten att ha sex". Finns en sådan rätt, har man väl rätt att ta för sig?
 
Den socialdemokratiska pressen är djupt involverad. Tänk bara på Aftonbladet, som framställer sexmord på unga, vackra kvinnor som något nästan lustfyllt. Jag vågar påstå att journalistera på Aftonbladet är ett avskum - även de som inte själva har bidragit - för att de låtit detta ske. De borde ha lagt ner arbetet, gått i strejk med andra ord, mot vissa kollegors spekulationer i sexualiserat våld. Curt Hson Nilsson, som länge var Sveriges ledande porrförläggare - som snarare skildrade rent snusk än erotik, började sin publicistiska bana som journalist på Norrländska Socialdemokraten. Och tryckte sina alster på socialdemokratiska Sjuhäradsbygdens tryckeri ända fram till nedläggningen av porrförlaget. Tydligen ville ingen arvinge driva förlaget vidare efter ägarens död i alkoholism.
 
Nu blåser alltså nya stormar på redaktionerna.Det är den gamla rödvinsvänstern som förfasar sig över hur kapitalister är. För 150 år sedan skrev Karl Marx tjocka böcker om kapitalismen., Hur kapitalister tänker och hur kapitalismen fungerar.Kapitalister är inte növändigtvis onda människor, De är lika mycket fångar i systemet som alla andra. Nu stormar det för fullt, eftersom vänsterintelligentian på nygetsredaktionerna genom en "läcka" har uppptäckt det, som de borde ha vetat sedan de inhandlade den marxistiska litteraturen i de revolutionära bokhandarna för 45 - 50 år sedan. Har de röda bokryggarna bara fungerat som blickfång för beundrande besökare som kommit för tillfälliga ligg?
 
Ett av de hårresande avslöjandena var en intervju med ordföranden för Svenskt Näringsliv, som berättade hur han placerat sina miljoner i olika länder. Idén hade han fått, när han pratat med några kompisar. Och utan att ens vara tillfrågad sa han att visst fanns det ett inslag av egoism. Tja, så kan försåts uttrycka sig. Är inte en viss egoism kapitalismens drivkraft. Aproå det brukar jag vid den här tiden på kvällen, när världens börser har stängt, kolla hur mycket min lilla pensionsfond har växt sedan igår. Vissa dagar har den vuxit med över 100 kr, vilket senast gav mig en extra utdelning med hela fem kronor per månad. 
 
Jodå, direktör Ölstling och jag är nog ganska lika, men för honom handlar det väl födrstås om fem miljoner när det handlar om fem kronor för mig. För oss båda handlar det om så lite, så att vi båda hade kunnat avstå från de extra pengarna, utan att vår livsföring hade påverkats nämnvärt. Jag tror att jag förstår hur kapitalister tänker. Men det finns ett problem. Stora förmögenheter spelar roll, nationalekonomiskt. Det är inte deras ensak vad de gör med alla sina pengar. Ett bra investeringsbeslut och folk får jobb. Eller får åtminstone behålla jobben, om de rkedan har ett sådant. Ett dåligt investerigsbeslut leder inte bara till ekonomiska förluster för kapitalisten själv, utan också till ökad arbetslöshet. 
 
Sådan är kapitalismen. Och det är en av alla nackdelar med kapitalismen, som Marx skrev om. 
 
Ty sådana är kapitalisterna. De vill tjäna pengar, se sina förmögenheter växa. Sensation, sensation. Den andra sensationen i samma TV-program var att kapitalister älskar att göra affärer med varandra. Vem lurar vem, om inte båda vinner på affären? Så fick vi veta att USA:s handelsminister är delägare i ett bolag, som är delägare i ett bolag, som är... som utför transporter åt ett bolag, som ägs av ett bolag, som ägs av Putins svärson och andra ryska "oligarker".Och att de senare finns med på den amerikanska regeringens lista över ryssar som ä personligen bojkottade p.g.a. Rysslands annektering av Krim och "inblandning" iinbördeskriget i östra Ukraina. 
 
Men det visade sig att ingen av parternas ägarandelar är tillräckligt stora för att affärsverksamheten ifråga ska vara förbjuden enigt amerikanska bestämmelser, som för övrigt har införts under föregående USA-presidents styre. Inga olagligheter har alltså begått, och ingenting har framkommit om några otillbörliga vinster. Utan i stället påstås det hela vara "oetiskt". Jag frågar: PÅ vilket sätt skulle det vara "oetiskt" att göra affärer med ryska affärsmän, som har goda kontakter med Kreml? Finns det ö.h.t. några av större dignitet i Ryssland, vilkainte har goda relationer med Kreml? 
 
Antag att direktör Östling har goda relationer med den svenska regeringen. Får man inte göra affärer med honom, då?
 
Jag vill tvärtemot kappvändarna i media (igår röd, idag...)  påstå att det är oetiskt att INTE göra affärer med ryska handelspartners. Jag finner "västs" handelskrig med Ryssland både oetiskt och direkt ansvarslöst. Syftet med detta handelskrig är ju att framkalla varubrist och dyrtider i Ryssland, att pressa ner det ryska folket i fattigdom och misär, för att det ryska folket ska göra uppror och störta Putin. Har handelskrigets tillskyndare ens haft någon fundering på vem som ska ersätta Putin? Det kan ju bli en riktig tyrann och krigshetsare.... 
 
Ännu mer oetiskt framstår handelskriget mot Ryssland, om man betänker hur Ryssland blev ett kapitalistiskt land, det brutala genomförandet, de svikna löftena (från de amerikanska rådgivarna, som ekonomiskt bistånd) och hur många ryssar som dog under omläggningen. Hur många som söp ihjäl sig, för det enda som fanns att få tag i till överkomligt pris var vodka. Västkapitalister, som  tar ansvar för den uppkomna situationen genom att göra affärer med de ryska kapitalister som man kan göra affärer med, är kanske värda att hedras mer än klandras?
 
Ty sådan är kapitalismen ... som ett tveeggat svärd, som bringar död och förintelse - eller bringar ett visst välstånd genom "business as usual", genom ömsesidig profit. Men de före detta kommunisterna, som dominerar media i Sverige rasar mot det numera post-kommunistiska Ryssland och alla som tycker att det är ett land som man kan göra affärer med. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0