S + M + L

 
 
Att Stefan Löfrvén kommer att avsättas som statsminister av riksdagen hindrar inte att han återkommer som statsminister i en ny regering. Men det kan också bli en rockad, d.v.s att Kristersson blir statsminister. Rockad är ett begrepp i schackspel. 
 
Rockad är ett specialdrag i schack där man i ett drag flyttar kungen och ett av tornen. Ordet rockad används i överförd betydelse om andra platsbyten, till exempel när två tjänstemän byter uppgifter.
 
Det konventionella regeringsspelet. Största parti får flest pluministrar, och bland dem statsministerposten. Ganska självklart i en tvåpartiregering. 
 
Regeringsspel med rockad. Största parti får flest ministrar i utbyte mot att näst största parti får statsministerposten.
 
En tvåpartiregering är utesluten, eftersom det inte finns två partier, som har majoritet tillsammans. Men så här hade det sett ut om M hade fått ett något bättre valresultat. Totalt 19 ministrar. 
 
S:  statsminister plus nio övriga ministrar.
M: nio övriga ministrar. 
 
Trepartiregering med rockad Totalt 20 ministrar
 
M: statsminister plus fem övriga ministrar
S: tio övriga ministrar, därav posten som vice statsminister och finansminister
L: fyra övriga ministrar
 
Skulle det bli riktigt kärvt i regeringsförhandlingarna, är en liberal statsminister tänkbar. 
 
När det kommer till praktiska sakfrågor är dessa tre partier tämligen överens. Det är därför de kallas betongpartier. Man bygger inte en stabil grund av luft, hur koldioxidfri den än må vara. 
 
De s.k. etabelerade partierna måste inse att de måsta kasta gamla konstlade motsättningar och bilda majoritet. Talar man om att det måste vara möjligt att regera i minoritet, har man öppnat dörren för SD. Majoriteten ska styra. Minoriteten ska gå i opposition. 51 - 49 är den perfekta demokratin. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0