Så ökade FHM smittspridningen för att fler skulle dö i början

Den över bilden visar kurvan som vi är vana att se den, för att vi ska tro att Folkhålsomyndigheten försökte rädda liv genom att begränsa antalet samtidigt svårt sjuka. Eller åtminstone för att rädda sjukvården, som om den vore ett självändamål. Nu vet vi att inte ens det lyckades, vilket borde ha varit förutsebart. IVA-peronalen gick på krislägesavttal och planerade operationer ställdes in, med följd att botbara sjukdomar blev livslånga handikapp.
 
Och vad händer när eländet är över, om det någonsin blir det, och den överansträngda personalen kommer att lida av relativ sysslöshe?. De kommer att rasa ihop en efter en som en våt fläck på golvet, IVA-personalen kommer att drabbas av samma symtom som soldater i krig, när det blir fred. För många soldater, har freden blivit en värre plåga än kriget.
 
Den mellersta bilden visar normalfördelningskurvan, även kallad Gauss.kurvan, som visar hur det kunde ha sett ut, om inte FHM försökt styra det hela.- om hela folket och alla myndigheter försökt hålla smittsridningen på lägsta möjliga nivå hela tiden.  Det hade inte alls blivir en brant stegring i början, utan en gradvis ökning av  kurvans lutning i början av pandemin. En smittar två, två smittar fyra, fyra smittar sexton, o s.v.
 
Den nedersta bilden visar olika sätt att platta ut kurvan, om målet var att  minska antalet patienter, som behöver vård samtidig,, genom att sprida ut sjukfallen i tiden. De röda linjerna är av intresse, eftersom de visar att det målet hade nåtts genom att öka smittspridningen i början, försöka pressa ner toppen och åter öka smittspridningen när toppen har passerats. Exakt så  skulle man ha gjort, och exakt så försökte man göra., om målet var att hela folket skulle bli sjuka för att uppnå flockimmunitet.
 
Journalisten Emanuel Karlsten har i en serige artiklar visat att man i början av pandemin faktiskt disktuerade hur man skulle öka smittspridningen och att utländska kollegor till Anders Tegnell varnade för att den strategi, som han hade valt, var livsfarlig. Tegnell slog ifrån sig med att när flockimmunite hade uppnåtts i Sverige och pandemin här mattades av, skulle rena digerdöden härja i Norge.
 
Sverige är ett fantastiskt land, vars regering med berått mod har tillåtitet en hög statsjänstemän att ta livet av hittils 13.000 invånare. Regeringen hoppades troligen att pandemin skulle bli en repris på åren efter andra värlsskriger, näe övriga Europa var sönderbomban samtidit som den svenska industrin gick för högtryck och skapade välstånd och nya valsegrar för den svenska regeringen.
 
Men pandemin bromsade ju in under sommarmånaderna? Javisst, men det beror sannolikast på att de mst sårbara redan hade dött och att de näst mest sårbara fortfarande var vid relativt god hälsa, Samma sak hände i övriga Europa. När pandemin under sensommaren tog fart på nytt i flera europeiska lånder skröt FHM med att den svenska strategin hade lyckats. När pandemin efter någon månad sköt fart igen även i Sverige, mörkade FHM vad som höll på att ske, och regeringen tog beslut att upphäva restriktioner som hade införts under vården.
 
Nu är FH M ,och regeringen igång igen och försöker öka smittspridningen, genom uppmaningar till ädre. som fått en första vaccindos att man nu kan börja umgås , nästen som före pandemin. FHM och regeringen verkar ha inspirierats till detta vägspel av den brittiska premiärministern Boris Johnson varning till det brittiska folket att smittspridningen och dödstalen i Storbritannien kommer att ökas när de beslutade länttnaderna i restriktionerna upphägs.
 
Om så blir fallet kommer en ökning av smittsridningen och dödstale i Sverige inte att sticka i ögonen så mycket. . Regerigen borde åtminstone ha väntat till det blivit varmar och fler äldre hunnt bli färdigvaccinerade och vaccinationerna av den yngre icg medelåldrs befolkningen åtminstone hade påbörjats.
 
Det är fortfarande för kallt för att träffas utomhus.Och det är fortfarande olika bud om hur bra skydd vaccin ger efter två dlser, mellan 60 och 95 %, vilket innebär att värsta fall kommer fyra av tio caccinerade att sakna skydd. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0