Kyrkoskatten

Innan de förutvarande kyrkliga kommunerna avskaffades betalade medlemmar i Svenska kyrkan kyrkoskatt. Frikyrkomedlemmarna betalade medlemsavgift. Nu betalar alla medlemsavigt, som (om det samfund man tillhör så har bestämt) tas in genom Skatteverket. Hanteras som en skatt, men är ingen skatt.

Kyrkoskatten ingick i "kommunal utdebitering" tllsammanse med skatten till den profana kommunen och landstinget, och särredovisades alltså inte. Exakt hur kyrkoskatten hanterades inom Svk vet jag inte. Men som kommunal utdebitering borde allt gå till den lokala församlingen, som sedan fördelade den internt till kyrkounderhållet, den lokala gudstjänstvereksamheten, stiftet och riksnivån.

Och så måste det bli om kyrkokommunerna återiförs. Allt går till kyrkokommunen, som sedan fördelar pengarna på dels kyrkokommunens egen verksamhet (driften av kyrkorna mm) och dels fördelar pengarna till de olika samfunden som ingår i kyrkokommunen.

Samfunden kommer då att få del av kyrkoskatten på två vägar: dels kontant till samfundets egen verksamhet och dels i form av avgiftsfritt nyttjande av kyrkorna. Om ett samfund inte utnyttjar någon kyrkokommunägd kyrka, utan fortsätter använda sin egen kyrka, bör det samfundet få ett kontant bidrag från kyrkokommunen till driften av den egna kyrkan. Det bör även vara möjligt för ett samfund att överlåta sin egen kyrka till kyrkokommunen.

Det är väl i och för sig inte helt omöjligt att låta samfundens lokala församlingar få bestämma om de ska vara med i kyrkokommunen eller inte. Men det skulle bli svåröverskådligt och krångligt om ett visst samfund är med i det kyrkokommunala samarbetet bara i vissa kommuner.

Enligt min mening bör ett beslut att delta gälla i hela riket. Som framgått av ovanstående hinrar det inte att man fortsätter att använda sina egna kyrkor - och dessutom fortsätta att äga dem - i vissa kommuner, om man så vill.

Men om vi då antar att det blir ett stort medlemsras för Svk i en viss socken, och att medlemmarna i stället fångas upp av något annat samfund, som kanske inte har någon egen kyrka i den socknen - så vore de ju väldigt bra om det samfundet tar över den gamla Svk-kyrkan, som Svk i det läget kanske inte har någon användning för. Det nya samfundet bör i det läget få företrädesrätt (Se tidigare inlägg!).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0