Flykten till Poltava


Mellanöstern står i brand. FN-soldater kidnappas nu på Golan.höjderna. Tillfällig vapenvila råder i Gaza. Reinfeldt säger att vi måste öppna våra hjärtan för en enorm flyktingström från Mellanöstern. Men det är halv solidaritet att kräva pengar till flyktingmottagning, utan att man först ens har försökt undanröja orsakerna till att så många måste fly. Den ryska nyhetsbyrån Russia today säger att den svenska regeringen söker revanch för nederlaget vid Poltava 1709.
 
Jag säger att Reinfeldt och Bildt flyr till - inte från - Poltava. Det är mer bekvämt att ha ett låtsaskrig med Ryssland än att konfrontera de verkliga hoten. Med regeringens ordkrig mot Ryssland, kan vi inte avvara några stridskrafter till Mellanöstern för att ge flyktingarna en chans att återävända hem. Utan en kraftfull internationell insats mot IS kommer "kalifatet" att utvidgas till att omfatta hela Syrien, Irak, Libanan och Israel - som alltså står inför hotet om ett tvåfrongskrig.
 
Det krig, som Kiev-regimen har startat mot sin egen civilbefolkning i utbrytarrepublikerna i östra Ukraina har hittills skördat lika många dödsoffer som Israels bombningar i Gaza. Kiev- regimen vill ha krig mellan EU / Nato och Ryssland. Obama är kallsinnig. Han har problem nog med Mellanöstern. Men den svenska regeringen ställer upp. Inte med vapen, men med ord.  Regeringen leker "väcka björnen" med Putin inför valet i Sverige om två veckor.
 
Ska ett hot mot Sverige utifrån, som man själv har skapat med sin krigsretorik, hjälpa Reinfeldt till en tredje mandatperiod?
 
 
 

Känner jag någon kvinnlig atomfysiker?

Det gör jag naturligtvis inte. (Konstiga frågor man får.) Jag reagerade mot Gustav Fridolins (mp) nedlåtande attityd till kvinnliga företagare, att de ska slå sig fram i mansdominerade branscher i stället för att driva företag i kvinnodominerade branscher. Vårdbranschen är självfallet inte till för företagarna, utan för vårdtagarna. En valdebatt om vård och omsorg borde väl handla om för- och nackdelar med privat drift, och inte om att kvinnor ska byta bransch. Är privat drift bra, så är det väl bra att vi har kvinnliga företagare. Är privat drift dåligt, så är det väl bra med driftiga kvinnor som anställd personal, kanske som chefer i offentlig tjänst?
 
Någon värre nedvärderling av vårdyrkena har jag inte hört. Unge herr Fridolin har återigen visat sin brådmognad. Som ung och frisk torde han inte ha kommit i kontakt med de branscher han talar om. Som en gammal man, som trots ett visst funktionshinder, fortfarande klarar sig själv, men dagligen möter vårdpersonal på väg till mina grannar, vet jag desto mer. Kommunen är fortfarande den helt dominerande arbetsgivaren för den personal, som utför de tunga och personalkrävande arbetsuppgifterna hemma hos de äldre. Men jag får då och då reklamblad från de privata alternativen. "Godkänd av kommunen*", står det.
 
Det är inte fel med valfrihet, om bara kommunen tar ansvar för att jobbet blir bra gjort. Därför tänker jag rösta på Socialdemokraterna, men jag bävar för tanken att Fridolin och hans parti får något att säga till om. Hellre då en allians mellan S och Kd. Men vad jag framför allt tänker på, när jag hör Fridolin uppmana de kvinnliga företagarna att byta bransch, det är alla kvinnoägda småföretag, som utför "sidotjänster", som Fridolin antagligen inte ens har hört talas om, inom vård- och omsorgsbranschen. Fotvården är ett exempel. Ska även dessa kvinnliga enmansföretagare byta bransch?
 
Naturligtvis känner jag ingen kvinnlig atomfysiker. Men jag har noterat omvandlingen av förut helt mansdominerade höglöneyrken till kvinnodominerade. Det beror på att kvinnor i genomsnitt har bättre betyg än män, och därför har lättare att komma in på de utbildningar som ger verklig spetskompetens. Atomfysiker är ett exempel, tror jag. De kvinnliga matematikprofessorerna blir allt fler, tror jag. Åtminstone att döma av vilka som uttalar sig i media. Vilken framtid har dessa högutbildade kvinnor i ett samhälle, som präglas av Mp:s förakt för de exakta vetenskaperna?
 
Kärnkraftmoståndet får sin näring ur fsöraktet för kunskaper i matematik, fysik, kemi och ekonomi. Hur ska en lärare, som torgför Mp:s demagogi i energifrågan till eleverna, kunna uppmuntra eleverna till att förkovra sig i dessa vetenskaper? För det räcker inte 10.000 kr /mån i lönepåslag till varje lärare. Jag förstår inte heller vitsen med att skolan ska konkurrera med forskningen och industrin om de mest högutbildade, de som har chansen att bli nobelpristagare och har kunskaperna att föra Sverige framåt som industrination.
 
De bör snarare dela sin tid mellan forskningen och undervisningen på akademisk nivå. Att lära grundskolebarn multiplikationstabellen, så att ett livslångt intresse för ämnet väcks, kräver en annan typ av lärare.  Sedan kan man förstås undra varför stödet för fortsatt kärnkraft verkar vara störst bland (relativt) lågutbildade arbetare och bland akademiker med spetskompetens, medan stödet är svagare i mellangrupperna. Det handlar om empirisk (praktisk) och teoretisk förståelse av samma sak, energiproblemet. .
 
Mp, med sina snäva perspektiv från den medelmåttiga akademiska ankdammen, vill begränsa kvinnors möjligheter både inom de idag kvinnodominerade yrkena - och i de yrken som i framtiden kan komma att bli kvinnodominerade yrken. Jag tror att framtidens "klassblandade" samhällen kommer att bygga på äktenskap mellan en kvinnlig akademiker och en manlig arbetare. Ser vi inte redan tecken på en sådan utveckling?
 
 
 
 
 
 
 

Miljöpartiets uppmaning till kvinnliga företagare: Byt till manliga branscher!

 
Såg debatten mellan Gustav Fridolin, mp, och Ebba Busch, kd. Busch anklagade Mp för att vilja stänga privat företagande inom kvinnodominerade branscher. Tja, vård och omsorg är ju inte till för företagarna, utan för vårdtagarna. Och det är väl deras bästa som ska gå i första hand. Men den debatten, vad som är bäst för dem, fick vi inte höra. Fridolin krävde, på sitt vandliga lillgamla sätt, att de kvinnliga företagarna ska omskola sig till mansdominerade branscher.
 
Men alla som har blivit företagare, tänkte kanske inte att de skulle bli just företagare, när de valde ett vårdyrke? Så det är väl bäst att alla arbetssökande bojkottar vårdyrkena.De får väl bli lärare först. Mp vill ju satsa 10.000 kr per mån på varje lärare till lönehöjningar. Inte en krona till eleverna. Läste just om stor arbetslöshet bland elevassistenter. Det är personer som har till uppgift att hjälpa elever med särskilda svårigheter p.g.a. handikapp.
 
Det här med kvinnliga respektive manliga yrken och branscher är intressant. Själv har jag arbetat inom ett par branscher som förr var helt kvinnodominerade, men senare har blivit alltmer mansdominerade. I det ena fallet handlade det om industrialisering och stordrift och i det andra om ett fysikt tung arbete. Den kvinnliga arbetskraften hängde med i c:a 5 år, innan de blev utslitna, vi män den dubbla tiden. Så kan det gå. I könsneutralitetens tidevarv får man emellertid inte tala om biologiska skillnader mellan män och kvinnor.
 
På tal om detta. Mp är att gratulera till att man lyckats få könsneutrala toaletter på Stockholms Centralstation. Undrar vad de kvinnliga resenärerna tycker om det? Jämställdhet för Mp går ut på att kvinnor ska bli som män.
 
En tidigare mansdominerad bransch, som sannolikt kommer att bli kvinnodominerad, om inte Mp sätter käppar i hjulen, är atomfysiker. Det är ju ett jobb som kräver lång utbildning, och det är ju i de jobben som kvinnorna stormar fram. Men Mp är ju ett kunskapsfientligt parti, som ägnar sig åt röstfiske bland lärarena i stället för att satsa på eleverna. Mp:s räknekonster i energibranschen bygger ju mer på demagogi än på matematik och fysik.
Kan det komma ut någon spetskompetens ur detta?
 
 
 

RSS 2.0