Riksantikvarieämbetet vill slippa byggnadsunderhåll

  Klosterbyggnad, Vadstena. Ägare: Statens Fastighetsverk 

Riksantikvarieämbetet klagar nu på att man inte får tillräckligt med pengar till de byggnadsminnen, som ägs av RAÄ bl a Klosterruinen i Alvastra och Trönö gamla kyrka., samt ett eller annat frikyrkokapell från 1800-talet. Länk till RAÄ finns längst ner till höger på denna sida. RAÄ föreslår att byggnadsminnena tas över av Statens Fastighetsverk, som redan äger en del kyrkliga kulturminnen. SFV äger och förvaltare ett stort antal statliga fastigheter och byggnader, från gamla militära fort till de svenska ambassadbyggnaderna i utlandet.

Ändå ligger SFV-byggnaderna, med få undantag, alltför utspritt för att ett övertagande av de kyrkliga kulturminnena skulle ge några påtagliga samordningsfördelar. SFV arbetar dock aktivt med att hitta hyresgäster till sina byggnader, vilket givetvis sänker statens nettokostnader för fastighetsförvaltningen. Men det finns inget krav att det ska vara just kyrklig verksamhet i de kyrkliga byggnaderna.

Varför inte låta de föreslagna kyrkokommunerna ta över drift och underhåll av de kyrkliga kulturminnen, som nu ägs av staten? Kyrkokommunerna kommer ju att finnas över hela landet. De kommer att vara experter på drift och underhåll av just kyrkliga byggnader. Och de kommer att ha som en av sina huvuduppgifter att hitta kyrkliga verksamheter till de kyrkliga byggnaderna.

Men då behövs förstås bidrag från staten, eller ett system för kyrkokommunal skatteutjämning..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0