Svenska kyrkan och alltfler tågbolag på statens spår.

Förebilder till kyrkokommunidén är dels de kyrkliga kommuner som fanns t.o.m. 1999-12-31, och dels delningen av SJ. Många tycket att det var obnödigt. "Det blir ju ändå bara SJ som kör på Banverkets spår", sa man. Och så blev det de första åren, med få undantag. Ett av undantagen var att SJ förlorade sovvagnstrafiken till Tågkompaniet, som därefter förlorade till multinationella Connex (namändrat till Veolia), som nyligen har förlorat till SJ. Om man tittar närmare på tågen, så ser man att det är samma gamla vagnar, som SJ köpte under 1960-talet, som har fräschats upp i olika ägares regi. Desssutom finns några restaurantvagnar, som Tågkompaniet köpte begagnade från Tyskland.

Den första förloraren, SJ, är åter på spåret till övre Norrland. Men den senaste förloraren, Veolia, har tagit upp konkurrensen med egna chartertåg till samma destinationer. Aldrig tidigare har det funnits så många tågbolag och tåg på de urspsrungliga statsjärnvägarna. Kan detta vara framtiden för Svenska kyrkan? Att först tvingas lämna över den gamla sockenkyrkan till någon nybildad församling av nyfrälsta ("Kyrkkompaniet"), som sedan lämnar över till någon multinationell kyrka, som sedan lämnar över till Svk, som rest sig efter alla nederlagen?

Fritt ur minnet: 76 % av hela svenska folket , och 89 % av alla medlemmar i något kristet samfund, är medlemmar i SVk. Under de första åren kommer minst 9 av 10 kyrkor att disponeras av Svk. Men troligen fler ändå, eftersom de flesta frikyrksamfunden redan de kyrkor, de behöver. Trångboddast i dagsläget är troligen Katolska kyrkan, men det beror nästan uteslutande på invandringen. Överströmningen från Svk är nästintill 0. Och dessutom är inte Kk intresserat av några Svk-kyrkor, om man vågar tro ett gäng unga arga katoliker, som skriver ilskna kommentarer och bl a påpekat att ingen katolik kommer att sätta sin fot i en kyrka, där det förekommit kvinnliga präster eller homovälsignelser.

Så länge Svk något sånär håller ställningarna medlemsmässigt, blir det inga dramatiska förändringar. Men om Svk skulle implodera, vilket en del pessimister varnat för, vad händer då? Ja, det kan du läsa om i de inlägg som handlar om kyrkokommunidén.  Se "kategorier" till höger och klicka på "kyrkokommun", så får du upp de inläggen.

Under övriga kategorier kan du läsa lite privata funderingar om Skriften eller Traditionen, Apostolisk succession, samt Nattvarden (rubrik: Vatten ur klippan, eller...?)

"Det har hänt" är en idé till en mycket speciell friluftgudstjänst.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0