Påven abdikerade som hela katolska kyrkans herde.

  Min dopkyrka, Västerås domkyrka. Härifrån utgick hela den nuvarande apostoliska successionen i Svenska kyrkan, som är världens enda protestantiska kyrka med obruten apostolisk succession tillbaka till Jesu tid! 

När Clemens VII tillträdde som påve under hösten 1523 var fem av sju biskopsstolar i Sverige vakanta. Ärkebiskopen Gustav Trolle hade flytt ur landet för att slippa ställas till ansvar för Stockholms blodbad och morden på biskoparna i Skara och Strängnäs. Arvid i Åbo hade drunknat under försök att ta sig över till Sverige för att bli ny ärkebiskop. Otto i Västerås hade avlidit. Under hela sitt pontikfikat (1523 - 1534) hade Clemens alltså behövt tillsätta minst sju biskopar i Sverige. Han tillsatte en enda. Det var Vadstena-munken Petrus Magnus, föreståndare för Birgittasystrarnas hus i Rom, som skickades hem till Sverige för att bli biskop i Västerås!

Johannes Magnus (ej släkt med Petrus Magnus), som varit svenskt sändebud i Rom och där fått höga teologiska utmärkelser, skickades hem som påvlig nuntie (ambassadör) med uppgift att bekämpa protestantismen som ännu var i sin linda. Trots att både Gustav Vasa och Uppsala domkapitel bönade och bad i flera brev till påvarna Hadrianus VI och Clemens VII om confirmatio som ärkebiskop  för Johannes Magnus, förhalade Clemens frågan till sin död 1534.

Inom några få år var Västerås-biskopen Petrus Magnus enda biskop i Sverige med påvlig confirmatio. Från honom utgick hela den fortsatta apostoliska successionen i Svenska kyrkan - som är världen enda protestantiska kyrka med obruten apostolisk succession tillbaka till Jesu tid.

Ur både svensk och hela kyrkans synpunkt upphörde Clemens att vara påve efter den 1 maj 1524, då Petrus Magnus vidges i Rom till biskop i Västerås. Påven abdikerade, må vara informellt,  som hela den katolska kyrkans herde! Svenska kyrkans inställning har hela tiden sedan dess varit att påvedömet, inte Svenska kyrkan, har utträtt ur Kristi enda kyrka. En påve som så allvarligt försummar sina plikter, må vara bara mot en del av kyrkan, måste anses ha abdikerat från påvestolen.

Och detta är sanningen om Gustav Vasas "härjningar mot Katolska kyrkan": Gustav kämpade förgäves för att den man, som hade skickats till Sverige som påvlig nuntie med uppgift att bekämpa protestantismen, skulle få påvens confirmatio som  ärkebiskop! Hade han sedan något annat val än att vända sig till reformatorerna?

Kommentarer
Postat av: Redaktionen

Det var nog den vidragste historieförvanskning jag någonsin har läst. Svenska "kyrkan" är ett verk av Gustav Vasa. Se exempelvis på hur hans lustar kom att förändra kyrkolagen. Enligt densamma var det förbjudet att gifta sig med ett syskon till sin äktade hälft i händelse av att den senare skulle ha avlidit. Gustav Vasa körde över kyrkolagen och alla de samtida teologernas explicita prohibition när han äktade sin avlidna hustrus lillasyster den blott 17 år gamla Catharina Stenbock. En flicka som lika gärna kunde ha varit hans barnbarn äktades för att fylla tomrummet efter sin syster i Vasas sängkammare.

För att han skulle kunna begå detta brott var teologerna i Sverige tvungna att skriva om "kyrkolagen" efter Gustav Vasas vilja.

Catharina kom sedemera efter att gubben hade avlidit att tvingnas till ett änkestånd i drygt 60 år (!).



Inte heller var Vasa den förvaltare eller beskyddare av den apostoliska traditionen som du vill göra honom till. Han våldförde sig på kyrklig ägendom beordrade bokbål av alla svenska bibelöversättningar och däribland Magnus Ladulås kungabibel, gav ut en egen perverterad bibelöversättning på en förtyskad svenska som gemene man inte förstod.

Utöver stockholms invandrade tyskar var det ingen som förstod den form av "svenska" som Gustav Vasas bibel var skriven på (om de nu kunde läsa överhuvudtaget). Från en latinsk liturgi med predikningar på svenska, kom Gustav Vasa att inte bara göra liturgin obegriplig, men också predikningarnas textus del.

När bönderna gjorde uppror mot heretikern Vasa så slog han ner dem i ett blodigt folkmord som närmast har sitt motstycke i dagens Lybien och Khadaffis våld mot sitt egna folk.



Angående att påve Clemens inte gav sin confirmatio, så ter det sig naturligt att inte ge sådana till heretiker eller till sådana som inte anses vara lämpliga för uppdraget. Det rättfärdigar inte för Vasa att bryta med Kyrkan, starta en egen sekt som han sedemera gör sig till överhuvud för. När han bad Kyrkan om att underordna sig honom, var han säkert väldigt ödmjuk:)



Att den Svenska "kyrkan" skulle ha en apostolisk succession är ett lika stort skämt som att anglikanerna skulle ha detta. Postulera att vigningsformeln står oförvanskad, postulera att den som skall till att vigas inte är "döpt" i Coca Cola som på vissa platser i Norge, eller i "Faderns, Moderns etc namn", postulera att intentionen i vigningen är ett resultat av önskan om att förmedla det sacerdotala prästerkapet, så är det ett bittert faktum att Svenska kyrkan huserar alla slags kvinnliga "biskopar" och "prästinnor" som snart inte bara är i majoritet, men som enligt alla till vår tid bevarade kyrkolagar varken kan ta emot en vigning eller förmedla en sådan, de är helt enkelt inte rätt materia för en vigning. Alla former av seriösare dvs. traditionell kristendom kommer aldrig att acceptera dessa nymodigheter Svenska "kyrkan" är ett direkt upphov till.



Och då har vi inte ens gått in på alla de heresier som Svenska "kyrkan" står för. Det måste vara den enda sekt i världen som har en såpass urvattnad identitet att den kan sägas vara precis allt och ingenting samtidigt. T om Jehovas vittnen har mer element av kristendomn än vad Svenska "kyrkan" har.



Skäms på dig din heretiker och omvänd dig till den enda sanna Katolska Kyrkan för att du överhuvudtaget skall ha något hopp om att frälsa din odödliga själ. Just nu är det nämligen de fide att du kommer brinna för all evighet om du dör i det tillstånd du befinner dig i.

2011-06-01 @ 11:03:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0