Präster i den allmänneliga kyrkan

Under inga villkor kan jag acceptera tanken att Svenska kyrkan ska bli en elitkyrka. Men kan man då vara en bred folkkyrka, med en lära som åtminstone inte i sin helhet omfattas av alla medlemmar?


Ja.


Vi har inte omröstningar bland fjärdeklassarna om vilka delar av multiplikationstabellen som klassen ska tro på. Vi anställer en lärare. Och om han förösöker prångla ut en falsk multiplikationstabell, eftersom den ter sig mer lättsmält för majoriteten, så blir läraren avslöjad i sinom tid.


Det är demokrati.


Låt oss då säga så här: Att kyrklig demokrati är när församlingen har sista ordet. Frågan är: Vad har vi präster till?

Det sekularisterade Sverige (Och den sekulariserade världen) har missat vad religion är, till skillnad mot profana livsåskådningar och politiska ideologier. Att det bortom världsliga realiteter och vårt subjektiva tyckande finns en gudomlig sanning, som under en historiskt given tid har uppenbarats för oss. Om man tror detta är denna sanning lika oberoende av vårt subjektiva tyckande som multilikationstabellen.


Vilken uppgift har lekfolket i kyrkan om man slätar ut det särskilda prästämbetet till ett allmänt prästadöme? Då får vi en professionalisring av det allmanna prästadömet.  Det är inte demokrati.

I en elitkyrka, för de redan troende och teologiskt välutbildade lekmännen, kan man klara sig utan det särskilda prästämbetet. Men inte i den breda folkkyrka, som jag tycker att Svenska kyrkan ska vara.


Kommentarer
Postat av: Leif Ekstedt

Den breda folkkyrkan behöver präster som är kunniga i sin religions uttolkning. Dessutom skall de skapa den förväntan som ger gudstjänstdeltagarna något att ta med sig hem. Folkkyrkan får inte förflackas

utan hålla sig till sin trosuppfattning.



Kyrkoldeningens uppgift är att utbilda prästerna i

kommunikation d.v.s att skapa vårt behov av Gudstjänst och samhörighetskänsla.

Marknadsföring är en konst som kyrkan kan bli bättre på. Vi har en prästkår som lägger ner stor kraft på sina församlingar. Men de behöver stöd och uppmuntran. Har Du förresten tänkt på det - att hur få det än är i en gudstjänst - så gör prästen sitt bästa - man märker att hon/han är påläst.

2008-12-19 @ 09:11:02
URL: http://stnkavtvivel.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0