Tomtetroende oeniga om tomtens ankomst

Plötsligt står han där, mitt i vardagsrummet bland alla barnen, och delar ut julklapparna. Samma sak händer i samma stund i alla andra hus runt om i världen. De små barnen tror att tomten verkligen är närvarande. Det är ingen illusion. Däför har de i inte fördjupat sig i frågan om tomtens ankomst, hur han har tagit sig in i huset.

Det finns dock tre teorier. Den ena, som har anhängare över hela världen men bara ett fåtal i Sverige, säger att tomten kommer genom skorstenen. Mot det har Svenska tomtetroende protesterat, då de menar att tomten är för stor för att komma ner genom den trånga rökkanalen. Den tredje teorin säger att det inte alls är tomten, som kommer, utan det är pappa som har klätt ut sig till minne av tomten.

Nu kan man ju tycka att de två förstnämnda teorierna tror på samma verklighet, att det verkligen är tomten. Men så enkelt är det inte, menar ett antal representanter för Internationella Tomtetrosumfundet. Det helt avgörande är på vilket sätt tomten tar sig in i huset. "Tron att vi har samma tro är en mycket farlig villolära", förklarar de och förtydligar med barsk stämma: "Ni är inga riktiga tomtar, för det är bara vi".

Men den verkliga skillnaden går väl ändå mellan dem som tror på tomtens verklighet, och de som tror att det är en illusion (pappa som har klätt ut sig). En illusion har ju ingen egen existens. Det, som är verkligt, har  däremot en egen existens, oberoende av människors förklaringar av detsamma. Alla barnen kan ha fel om tomtens ankomst, men eftersom han är verklig står han där ändå, mitt i vardagsrumet och delar ut julklapparna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0