Vad är religiös tro?

"Blev igår påmind om varför jag tycker att Dagens Nyheters ledarskribenter är lysande."  Så skrev Karin Långström-Vinge för  någon vecka sedan. Så jag klickade på länken, som var till DN:s huvudledare den 12/11:

"Religionsfriheten ska respekteras. Men det ska inte alla beteenden där man på mer eller mindre goda grunder hänvisar till de religiösa texterna.

Så låt oss slå fast: Alla människor i Sverige har rätt att tro på vilken Gud de vill. De har rätt att be hur ofta de vill. De har rätt att bära peruk, sjal, heltäckande slöja, fez, hatt eller vad helst de önskar på huvudet. De har rätt att låta skägget växa eller att odla korkskruvslockar vid öronen. De har rätt till alla sina religiösa tolkningar, ceremonier och traditioner - så länge dessa inte kolliderar med svensk lagstiftning."


Jag tycker faktiskt inte att ledaren var så lysande. Den är snarare en rejäl provkarta på fördomar mot religiös tro i det sekulariserade samhället. Här har vi till exempel en delförklaring till att homoäktenskap är så populärt, och motståndar  stämplas som näst intill kriminella.

Den "religionsfrihet" som ska respekteras är rätten att bära konstiga huvudbonader. Men bara så länge huvudbonaderna inte kolliderar med svensk lagstiftning. Olika förhållningssätt, som grundas på de religiösa texterna kan däremot inte accepteras, inte ens om de är lagliga! Eller hårddrar jag? Ledarskribenten har en felaktig syn på vad religion är , och dessutom en konstig inställning till lagarna.

Religiös tro skiljer sig från profana livsåskådningar och politiska ideologier, därigenom att vi tror att det finns en Gud, som är överställd människan och hennes lagar. Det handlar alltså ytterst inte om bära vissa huvudbonader. Att lagarna sätter gränser för lydnaden mot Gud är en sanning med modifikation. En kristen stat avstår från att stifta lagar, som tvingar troende att bli lagbrytare. Eftersom Europa faktiskt har danats, fastän Anders Wijkman inte vill erkänna det*, har danats av kristendomen, har Västeuropas kristna som regel inte haft några stora problem med lagarna. Då kan det tyckas så att kristna är särskilt laglydiiga. Att en god kristen alltid ska rätta sig efter statens lagar, har nästan blivit ett axiom. Och då framförs inte bara krav att kristna ska följa tvingande lagar, utan att de dessutom ska uppfylla intentionerna i vilka lagar som helst.

Så länge folk inte förstår på vilket sätt religiös tro skiljer sig från profana livsåskådningar och politiska ideologier, kommer vi att misslyckas med att få stöd för argument av typ "det är Guds vilja". Det som är självklart för de troende, och som faktiskt var självklart för gamla tiders ateister, är idag inte ens självklart för flertalet troende. Det tillhör numera den teologisks överkursen. Det saknas alltså hos speciellt de yngre generationerna kunskaper i och förståelsle för grunderna för all religiös tro, t. ex, att det finns heliga texter, som är givna av Gud. Att det finns en Gud, att han har uppenbarat sig för människorna och har givit oss kunskap om hans vilja. Det är på denna grundläggande nivå, som religionsundervisningen måste börja. Det som är så självklart för de troende, så att de inte har insett att detta är något som måste läras ut!
_______
 
*) EU-parlamentarikern Anders Wijkman, kd, har gått emot förslag från de kristdemokratiska och konservativa partierna i andra länder att skriva in kristendomens betydelse för danandet av Europa i EU:s grundlag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0