Zaremba, analys del 1:3

 Så här ska en svensk biskop se ut, enligt våra katolska vänner, bokstavligen huvudlös. (Ärkebiskop Gustav Trolles vapensköld).Trots att den dubbla ansvarslinjen är inskriven i lagen om Svenska kyrkan, har katoliken Maciej Zaremba drivit linjen att biskoparna inget har att säga till om, när det gäller lärofrågor i Svenska kyrkan. Varje gång jag läser ett uttalande av biskop Martin Lind i Linköping, önskar jag att det vore så väl, som Zaremba påstår. Själv tillhör Zaremba en kyrka vars biskopar är ofelbara, särskilt biskopen av Rom.

Mest ofelbar av alla romerska biskopar var Clemens VII som under hela tio års tid inte kunde förmå sig till att bekräfta valet av sin egen nuntie Johannes Magnus till ärkebiskop i Sverige. Följden blev som bekant att Sverige liksom ramlade ur den katolska kyrkogemenskapen. Danmark bröt sig ur Katolska kyrkan. Det är skillnad. Men faktum är att Clemens även försummade att tillsätta biskopar i Danmark. Vilket givetvis underlättade de danska kungarnas strävan att bryta med Rom. Direkt efter hemkomsten från Stockholms blodbad, där han på begäran av den dåvarande svenska ärkebiskopen Gustav Trolle låtit halshugga biskoparna i Skara och Strängnäs, började Kristian Tyrann införa den lutherska läran i Danmark. Det var hans sätt att tacka Katolska kyrkan för dess medhjälp till Stockholms blodbad. Likväl envisades Clemens med att Kristian skulle vara kung och Trolle ärkebiskop i Sverige.

Ja, ja, katolska biskopar är ofelbara!

I sin famösa DN-artikelserie under senhösten 1999 skrev Zaremba, om den påstådda kuppen 10 juni 1999, som enligt Zaremba gjorde de svenska biskoparna maktlösa::

"Det var naturligtvis ett historiskt beslut. Den fria svenska kyrkan är hädanefter den enda i världen där Bibeln tolkas i samma ordning som när fritidsförvaltningen tolkar kommunallagen."

Hädanefter?

Det var ett lustigt påstående. 1999 var nämligen sista året, som Svenska kyrkan styrdes efter kommunallagen!

Men det var också ett lustigt påstående eftersom Katolska kyrkan själv tolkar Bibeln i samma ordning en svensk fritidsförvaltning tokar kommunallagen. Man har bara bytt ut den svenska kommunallagen mot den katolska "kanoniska" lagen. Riktigt lustigt kan det vara att höra en teologisk dispyt mellan katoliker. De dänger inte bibelcitat i huvet på varandra. Nej det är uttalanden av ofelbara katolska  biskopar (särskilt) den i Rom) och paragrafer ur den "kanoniska" lagen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0