Avgud undanröjde klimathot!

I det forntida hedniska Sverige fanns (enligt den mytologiska kungalängden från 1400-talet) en "kung" som kallades kung Väderhatt, för att han kunde fånga vinden i sin hatt. Kung Väderhatt var snarare en forntida schaman än en kung i politisk bemärkelse. Nu har emellertid kung Väderhatt trätt fram ur historien dis och dimmor och fångat de varma atlantvindarna i sin hatt, så att vi har fått en riktig vinter igen.

Ärkebiskop Anders "Vägröjaren" Wejryd har det inte lätt.
Om han talar om bönhörelse kan ju folk tro att han tror på högre makt. Men faktum är att Wejryd samlade både kristna präster och avgudadyrkare till gemensam bön till respektive gudar i Uppsala domkyrka. Frågan är bara vilken, av alla tillbedda gudar, som har givit oss en kall vinter och vit jul. Ett särskilt järtecken är att denna bönhörelse skedde under moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldts tid som EU-ordförande. De första kristna, som vägrade dyrka kejsaren som en gud, hade kanske fel!

Finansminister Anders Borg är oss en väldig Gud, och statsminister Rentfeldt är hans profet, som fixade en riktigt vinter genom sitt Ord (sina kraftord på klimatmötet i Köpenhamn - där han läste lusen av dem (bl.a. Kina) som saboterade mötet med att ta upp tiden med procedurfrågor).

Wejryds mång-guda-möte är en tydlig upprepning av förre Påven Jonhannes Paulus II:s mångrelitiösa bön i Assisi 1978, då han hade samlat ledare för olika religioner till en gemensam manifestation för freden. Nu har det sagts att mång-guda-bönen i Assisi var arrengerat så att alla inte bad till alla gudar, utan var och en bad till sin egen gud. Men efteråt har påven sagt att han hade "en känsla" av att alla bad till samma gud.

- Detta, att alla som säger sig tro på "en enda gud", tror på samma gud, är ett vanligt argument hos avgudadyrkarna i Svenska kyrkan, när de uppträder som "åklagare" (förklaring av detta ord: se föregående inlägg!) mot företrädare för den kristna religíonen i Svk och andra samfund.

Om det är krig eller fred är dock resultat av människors beslut. Och naturligtvis kan religiösa ledare, även om de företräder en falsk religion - påverka frågor om krig och fred genom sin auktoritet över de troende (både allmänhet och politiker) i sin egen religion. Så visst kan det ge bättre resultat om företrädare för flera religioner ber för freden, i stället för att somliga ber om fred och andra om seger i kriget.

Men det handlar då naturligtvis om makten över människors sinnen och inte om makt över gudarnas sinnen. Och frågan är ju då om "människan" verkligen har så stor påverkan på det globala klimatet, som äkrebiskopen utgick från, när han samlade kristna präster, muslimska imamer och animistiska schamaner till klimatmötet i Uppsala. Annars handlar det ju faktiskt om ett gudomligt ingripande.

Frågan är bara vilken gud.



Hjälm från vikingatiden. Kan ha burits av kung Väderhatt, som kunde fånga vinden i sin hatt. Kung Väderhatt var en sagofigur som enligt sägen regerade i Sverige samtidigt med Ansgars besök i Birka. Har ärkebiskop Wejryd upprepat kung Väderhatts trollkonster i Uppsala? Eller är det statsminister Reinfeldt?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0