"Än är det inte för sent att avskaffa kyrkdopet".

  Maximilien Robespierre, skräckväldets ledare under franska revolutionen, försökte avskaffa kristendomen. Han började med att avskaffa kyrkvigselns juridiska giltighet - en nyordning som Kristdemokraterna nu vill införa i Sverige. Revolutionsromantiken slår ut i full låga i denna målning som visar stormningen av Bastiljen under revolutionens inledningsskede. Det är lätt att förföras! Men fortsättningen blev inte lika romantisk. Blodet efter de giljotinerade rann i strida strömmar. Kyrkans betydelse i vanligt folks liv smälte ihop, för all framtid verkar det. Frankrike anses idag vara det mest sekulariserade landet i den katolska världen.Tidningen Dagen i dag redovisar de senaste turerna i dopfrågan. Det utraderingshotade riksdagspartiet Krisdemokraterna vill som bekant förbjuda präster att döpa små barn. Detta med hänvisning till dopets rättsverkningar. Den som ingår bindande avtal ska åtminstone vara myndig, säger partiledaren Hagge Görlund. Det har dessutom förekommit att präster vägrat döpa små barn till Valentin, som är ett känt namn i homovärlden*. Görlund menar att prästerna kan bli trakasserade för sin dopvägran. Därför bör prästerna fråntas doprätten.

Görlund framhåller att han har stöd av påven Leo X (1513 - 1521), som förbjöd prästerna att predika. Han räddade därigenom tustentals präster från inkvisitionen. Bloggen undrar försynt om det inte vore bäst att förbjuda all religiös verksamhet. Det vore mest skonstamt för alla präster och pastorer med politiskt inkorrekta åsikter.

- Ring, maila och skriv brev till riksdagsledamöterna. Ge inte upp även om chansen att lyckas är liten. Det var Kd-ledarens budskap på ett opinionsmöte i dopfrågan  i Pingstkyrkan i Nya Nedsala på måndagskvällen.

- Frågan är inte avgjord och vi måste fortsätta att arbeta för att få en lösning i dopfrågan som samlar i stället för en lagstiftning som kommer att splittra. Jag kommer att jobba in i det sista och det tycker jag att ni också ska göra, sa Kd-ledaren och uppmanade åhörarna att skriva personliga brev och mail.


Görlund var dock pessimistisk till möjligheterna för att Kd:s förslag att ersätta kyrkdopet med en civilrättslig namnregistering på Skatteverket  ska få tillräckligtt stöd i riksdagen.


- De andra partierna har vart och ett svängt till det som nu är majoritetsinriktningen under starkt opinionstryck och det är mycket svårt att få dem att svänga tillbaka. Bloggen undrar försynt om det verkligen är de andra partierna som har ändrat åsikt i dopfrågan. Snarare är det Krisdemokraterna som inte har fått med sig de andra partierna på sitt förslag om civilrättslig namnregistrering följt av midvinterblot i offerlund.


- Vi har fått frågan varför vi inte valde att lämna regeringen på denna fråga. Det hade varit fel beslut. Vi har mycket att bidra med på många viktiga områden, till exempel i familje- och äktenskapspolitiken, och i frågor om assisterad befruktning för ensamstående och dödshjälp. Jag finns i politiken för att påverka, slog  Hagge Görlund fast innan han ilade vidare till Aktuelltstudion för att tala energipolitik. Det ryktas att Krisdemokraterna vill plantera tusentals nya offerlundar, som även ska kunna användas som energiskogar.

- Det är mer humant att låta fattigpensionärerna svälta ihjäl än att låta sjukvården ta livet av dem, framhöll Görlind, och jämförde med de stora framsteg som har gjorts i Ryssland under senare tid.  Där har medellivslängden sjunkit samtidigt som de rika blivit ännu rikare.

Bloggen undrar försynt varför Krisdemokraterna är mot insemination av ensamstående. Lesbiska par kommer ju inte att vara ensamstående, bara för att Kd vill ersätta kyrkdopet med en civilrättslig namnregisteringslag. Utspelet i dopfrågan kommer, precis som kd:s linje i äktenskapsfrågan att slå mot de heteropar, som håller på traditionerna och vill gifta sig på riktigt i kyrkan och döpa sina barn på riktigt i kyrkan och slutligen vill bli begravda på riktigt i kyrkan. 

Civilrättslig avregistreringsakt  hos Skatteverket, följt av en minnesstund i församlinghemmet för de efterlevande som så önskar? 

- Vi är mot all diskriminering av homosexuella, slår Kd-ledaren fast när bloggen frågar. Inte en kotte ska släppas in i kyrkorna. Så håller vi homosarna borta, utan att diskriminera dem! 


Opinionsmötet i Uppsala var anordnat i anslutning till den kristna tankesmedjan Claphaminstitutets stiftelseråds årsmöte. EFK:s ordförande Stefan Swärd omvaldes till ordförande och Tuve Skånberg kallades att kvarstå som direktor även under 2009. Bloggen ber läsaren vänligen att inte förväxla de båda opinionsmötena. Bloggen undrar dock försynt hur ett "opolitiskt" opinionsinstitut, som säger sig viljal placera kyrkan mitt i byn, kan stödja ett parti som vill ersätta  hävdvunna kyrkliga förrättningar som som dop, vigsel och begravningar  i kyrkan med "civilrättsliga registreringar".

Namn, kyrkotillhörighet, ingångna äktenskap och dödsfall registeras redan idag av Skatteverket. Det enda nya med kd:s förslag blir alltså att kyrkorna marginaliseras - och kommer att få problem med ekonomin. Utan dop, ingen kyrkoavgift på skattsedeln! Men Kristdemokraterna vill ju bara avskaffa kyrkvigseln, inte dop och  begravningar, invändrer någon. Bloggen är dock inte riktigt övertygad. Det brukar ju finnas dolda agendor. Och slippery slope-argumentet är väl tillämpligt även på KD? Har man börjat avlöva kyrkorna, lär det fortsätta...

Hur som helst visar opinionsmötet i Uppsala Claphaminstitutets verkliga syfte. Det är att Tuve Skånberg, som enligt egen uppgift är en professor,  ska återväljas till riskdagen för KD. Och då är det ju smart att låtsas kämpa mot homo-kraven. De homosexuella lär ju  ändå inte rösta på kd. Men nog är det illa att behandla godtrogna kristna som röstboskap som kan fösas omkring hur som helst.
_____________

*) Valentin förekommer som namn på älskaren i  homoerotiska romaner.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0