Partipolitiseringen - ett problem för alla kyrkor

Läkaren Bengt Malmgren har gått till hårt angrepp mot partipolitiseringen av Svenska kyrkan på sin blogg www.katolsktfonster.se/forum. Speciellt kritisk är han mot det förhållandet att Svk-medlemmar, som är socialdemokrater företräds av socialdemokrater i kyrkomötet. De ska förstås företrädas av "fellowar" i Claphaminstitutet, som är en täckmantel för förre kd-risdagsmannen Tuve Skånbergs återvalskampanj som kd-politiker! Skånberg sveptes ju bort av kd-ledaren Göran Hägglunds utrensningsvåg. Detta är mitt senaste svar till Malmgren:

Såvitt jag vet har Bengt Malmgren inte varit medlem i Svenska kyrkan på mycket länge, om ens någonsin, och har inga planer på att bli medlem. Ändå lägger du dig i vilka personer, som vi medlemmar har valt till att företräda oss. Ta du och avsätt biskop Arborelius, som tillsammans med ateister och sakramentsskändare har angripit en urgammal, ursprungligen katolsk, kyrklig institution, som alltjämt har bevarats i Svenska kyrkan. Är det katolsk lära, eller en "kulturyttring" hos katoliker i Frankrike att en man ska ha både en kyrkvigd och en lagvigd hustru?

Du kan inte heller vara ovetande om att statskyrkoidén mycket länge har varit en central tanke i den lutherska läran. Och det var väl den "heresin" som blivande katoliker måste avsäga sig förr i tiden, inte åsikten att staten ska respektera kyrkans sakrament fullt ut? Att lutheraner inte längre stödjer den ursprunliga lutherska statskyrkoidén innebär inte att banden med staten ska klippas på så sätt att kyrkliga handlingar inte ska ha någon rättsverkan alls. Det är inte ens katolsk lära. Försöker inte Katolska kyrkan rentav påverka abortlagstftningen i vissa länder? Hur stämmer det med det svenska katolska stiftets idéer om total åtskillnad mellan kyrka och stat? Detta är verkligen en heresi, som varken är katolsk utan luthersk lära. Det är Jehovas vittnens lära!

När du dessutom klagar på politisering av Svenska kyrkan, kastar du sten i glashus. Katolskt Magasin är en lika urvattnad departementspromeroria som Pravda under sovjettiden. Det kristdemokratiska kommunalrådet i Uppsala, som har idel öra hos biskopen, är väl fortfarande ansvarig utgivare för KM? Vad tror du skulle hända om de politiska partierna och partianknutna nomineringsgruperna skulle avstå från att ställa upp i kyrkovalen? Partipolitiseringen är i sig inget bra, men partisystemet synliggör dock det politiska inflytandet i Svenska kyrkan - till skillnad mot vad fallet är med det katolska stiftet i Sverige, som inte på minsta vis har undgått partipolitiseringen. Inte ett knyst om abortfrågan från biskop Arborelius, sedan han blev åthutad av Göran Hägglund, kd!

Och du: Varför skulle en s-politiker inte kunna vara kristen? Det är snarare brist på teologisk kunskap än på tro, som får vanliga socialdemokratiska kyrkopolitiker att stödja diverse obibliska påhitt. Den bristen avhjälps inte av partipolitiserande debattörer som Maciej Zaremba och Göran Skytte (som snarare försöker ställa sig in hos nyrika och ljumkristna Svd-läsare!).  Att koppla samman bekännelestrogen kristendom med högerpolitik är inte rätt pedagogik för evangelisation bland socialdemokrater och deras väljare! Håll gärna partipolitiken borta från kyrkan - men börja då med kd-inflitrationen av det katolska stiftet

--

Partipolitiseringen av de protestantiska frikyrkorna kräver inte många kommentarer. Evangeliska frikyrkan (EFK) har demonstrerat stöd för kd "redan före riksdagsbeslutet" genom att ta beslut att frivilligt avsäga sig vigselrätten. Tänk att de inte har kommit på det tidigare. Frikyrkopastorer har haft vigselrätt sedan 1952. Har de varit sosse-styrda sedan dess, och först nu vågar frigöra sig från "den statliga tvångströjan"? Nej, förklaringen är snarare att EFK:s ordförande Stefan Swärd även är ordförande i Claphaminstitutet, som genom sinm "direktor" Tuve Skånberg har positionerat sig politiskt som "center-right".

Om detta har doktor Malmgren inget att säga. Han är ju själv "fellow" i Claphaminstitutet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0