Präster vill lämna tillbaka doprätten till staten - den civilrättsliga namnregistreringen kan följas upp med högtidlig akt i kyrkan.

Enligt obekräftade uppgifter från Kristdemokraternas riksdagskansli vill komminister Lukas Lindeman, känd motståndare till flerkönade präster, att Svenska kyrkan ska lämna tillbaka doprätten till staten. Partisekreterare Adolf Lindeman, halvbror till den förstnämnde, säger att kd:s förslag befria kyrkorna från alla bindande rättshandlingar därmed har stöd av 71 % av befolkningen. Katolska kyrkan, som organiserar hela 1 % av Sveriges invånare, pingstpastor Sten-Gunnar Lindeman, RFSU och Förbundet Humanisterna, har redan tidigare stött kd:s förslag att avskaffa dopet. Syftet sägs vara att förhindra att barn till s.k. samkönade personer döps i Svenska kyrkan. Man framhåller att det bara är en tidsfråga innan livmodertransplantationer blir verklighet, varigenom även samkönade förhållanden kan bli fruktsamma.

Komminister Lukas Lindeman säger att Svenska kyrkan inte ska ha något samröre alls med staten, och att dopet är en bindande rättshandling för tredje person (barnet). Det har förekommit att skattskydliga, som inte vetat om att de blivit medlemmar i Svenska kyrkan genom barndop, har påförts kyrkoavgift av Skatteverket. Komminister Lindeman befarar också att det kan finnas någon internationell rättsregel, som säger att namnregistrering är myndighetsutövning. Själv skulle han inte döpa någon till Valentin, och riskerar då att dömas för diskriminering av homosexuella. 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0