För vem?

När svenska katoliker skriver inlägg och artiklar är syftet ofta att bli erkända hos andra kristna.  Jag uppfattar Lillemor Hallins insändare Världen idag på det sättet. Det var inte riktat till vanliga sekulariserade svenskar. I så fall hade hon väl valt en annan tidning. När kd uttalar sig om aborter är det förstås också avsett för den kristna opinionen. Helst vill kd att det ska vara helt tyst i abortfrågan utåt. Varje gång kd säger något om aborter, även om det så skulle vara "abortera mera", så utbryter rena kd-fobin inom det sekulariserade svenska samhället. Kd antas, utan att någon icke-kristen debattör brytt sig om att undersöka saken, vara motståndare till aborter.

Det är intressant och beklämmande att se hur våra svenska katoliker har anpassat det sekulariserade svenska samhällets värderingar. Svenska kyrkan må vara en politikerstyrd kyrka, men politikerstyret i Katolska kyrkan i Sverige är inte mindre. Kommunalrådet Gustav von Essen, kd, är ansvarig utgivare för den katolska medlemstidningen. Och den katolska biskopen Anders Arborelius tiger som en gravsten på en kyrkogård om aborterna, efter den tillrättavisning som han fick under våren 1997 av partiledaren Göran Hägglund, kd. Detta sedan biskop Arborelius och pastor Hedin, pingströrelsen, hotat med röstbojkott mot kd på grund av förslaget att utvidga utländska kvinnors rätt till abort i Sverige även till kvinnor som inte har minsta anknytning till Sverige. Detta förslag var klart riktat mot Katolska kyrkan och de katolska länder som har en mer restriktiv abortpolitik än Sverige.

Jag tycker nog att biskop Arborelius och pastor Hedin borde ha tänkt på hur relativt få medlemmar deras samfund har (högst 200.000 tillsammans) innan de hotade med röstbojkott. Men har man sagt A får man säga B. Göran Hägglund hotade de båda kyrkoledarna med att en röstbojkott mot kd kanske skulle gynna socialdemokraterna. Det var tillräckligt för att tysta Arborelius. Och Hedin vågade väl inte stå för att han faktiskt är socialdemokrat. Jag kan tänka mig att von Essen mullrade i bakgrunden. Själv tror jag att en röstbojkott mot kd huvudsakligen hade gynnat von Essens gamla parti - moderaterna. Någon tiondels procentenhet hade kanske gått till oppositionen.

Göran Hägglund skrev tillsammans med kd:s första och andra vice ordförande  Maria Larsson och Mats Odell ett svar i DN: "Någon 'abortturism' eller 'abortparadis' kommer det inte att bli fråga om. Själva språkbruket hos kyrkoledarna finner vi förvånande. Vi vill arbeta på att förebygga oönskade graviditeter här och efter förmåga också i andra länder. I det arbetet välkomnar vi förslag och engagemang från dem som nu angriper oss och många, många fler. Vi har i grunden sammanfallande intressen i detta."

http://www.dn.se/opinion/debatt/kd-kyrkoledarnas-hotfulla-sprakbruk-forvanar-1.453665

Som framgår av sista meningen ska kyrkoledarna ställa upp på regeringens linje. Som handlar om att angripa graviditeterna i stället för aborterna. Med metoder som Katolska kyrkan internationellt är mot. I denna fråga är jag helt överens med Jakob Astudillo, som jag varit rejält osams med i andra frågor. Se vad Jakob skrev under våren 2009:

http://vardeljus.blogspot.com/2009/04/tillater-kyrkan-kondomer.html

Jag minns, fastän jag inte kommer ihåg i vilket sammanhang, att den nuvarande påven, som själv inte är någon ungdom, klagade för något halvår sedan på att hela Europa håller på att förvandlas till ett ålderdomshem på grund av en alltför låg nativitet. När Katolska kyrkan (internationellt) avråder från sex före äktenskapet, handlar det inte om att skjuta upp sexdebuten till 30-årsåldern utan om att tidigarelägga ingåendet av äktenskapen - och därmed även tidigarelägga förlovningarna. Enstaka svenska barnmorskor klagar på att svenskarna skjuter upp barnalstringen tills somliga kvinnor hunnit bli sterila. Detta beror dels på att en aldrig använd livmoder "torkar in", men framför allt på aborterna och p-pillren. Kvaliten på mannens spermier försämras också. Det är inte så att europeiska kvinnor inte vill ha barn. Utan det är sexliberaler i de politiska partierna som har lurat i dem, att de kan gå emot sin egen natur och planera exakt tidpunkt för när barnen ska födas.

Faktum är att Katolska kyrkan är den enda kraft i samhället som bejakar livet, välsignar gravida kvinnor, tillåter kvinnor att vara kvinnor, att bli mödrar, och vågar säga till unga ogifta par som väntar barn: "Gift er!" Alla andra kyrkor säger: "Man ska inte skaffa barn, innan man har gift sig." Vilket är en förtäckt uppmaning att göra abort. Det är då som svenska katoliker fegar ur, ställer in sig i ledet och vill bekämpa graviditeterna, som alla andra.  Åh, vad jag är besviken.

Blogg.se har blivit ett tillhåll för unga mödrar, en del för unga för att gifta sig, men definitivt inte för unga för att bli bra mödrar. Åh vad jag önskar att jag vore morfar eller morfars far till något av dessa barn! Vilken glädje för dessa barn att få växa upp med en mamma (och förhoppningsvis även pappa) som är nästan jämnårig, som inte sitter fast i medelålderns trögtänkhet utan minns hur det var att vara barn och tonåring. Det är nästan som ett katolskt vykort: Den unga ogifta jungfru Maria och Jesusbarnet.

Göran Hägglund och hans krympande kådisparti har satt sig i en regering, där näringsministern Maud Olofsson vill införa särskilda "ungdomslöner" och sämre anställningsskydd för personer under 26 år. Verkligen ett bra sätt att bekämpa graviditeterna! Med "ungdomslöner" menades under 1960-talet att anställda under 18 år hade lägre löner.

Det som Lillemor Hallin har missat är att traditionen att gifta sig har gått förlorad i stora delar av den svenska befolkningen. Mannens roll har i många kvinnors medvetande reducerats från familjefar till barnavlare. Svenska män är troligen de mest toleranta i världen vad gäller att acceptera att den kvinna som man eventuellt gifter sig med har barn med en annan man. Det är i och för sig bra. Men svenskarna har en äktenskapssyn som starkt avviker från katolsk och kristen äktenskapssyn. Att äktenskapet mellan man och kvinna måste återupprättas som den mest naturliga samlevnadsformen, innebär dock inte att halva svenska folket ska upphöra med all barnproduktion tills så har skett.

Abort har alltid dödlig utgång, som Nineve skriver. (En kvinnlig bloggare - länk finns i spalten till höger). Aborterna, men inte graviditeterna ska alltså bekämpas, enligt min mening. Detta kräver allianser med delar av den icke-kristna opinionen. Man kan inte gå ut med ett radikalt program och stoppa alla aborterna. Det ställer inte ens den kristna opinionen upp på, bara några få entusiaster i organisationen Människorätt för ofödda. Men vad gör då den kristna opinionen? Jo, de olika kristna fraktionerna försöker ställa sig in hos andra kristna genom att kritisera exempelvis ungdomens syndiga leverne: "Gå och bli med barn!"

Samtidigt som speciellt katoliker, men även en del frikyrkliga framställer abort som den värsta synd som finns, uppför de sig i praktiken som om en utomäktenskaplig graviditet vore den värsta synden. De har helt anammat det medicinska synsättet att en graviditet är en sjukdom som kräver bot och bättring, men helst ska förebyggas med kemoterapeutika eller "mekaniska" anordningar.

Mot denna i grunden livsfientliga ideologi står påvens i grunden livsbejakande teologi. Men svenska katoliker gör som Petrus som tre gånger förnekade att han vare en Jesu lärjungar, på morgonen samma dag som Jesus spikades upp på korset. Men visst kan det vara tufft att vara katolik, nu när sexliberalerna har blivit desperata och har tappat all sans och måtta, när de anklagar påven för att sprida dödlig smitta, för att vara ansvarig för att 70.000 kvinnor dör i sviterna efter illegala aborter. Det är ju faktiskt sexliberalerna själva som uppmanar folk att knulla runt, så att hiv sprids ännu mer. Och det är ju faktiskt sexliberalerna själva som framställer en oplanerad graviditet som ett värre öde än döden.

Åh. vad jag är less på uttrycket "minska aborterna". Ändå använder jag själv det uttrycket. Och det är ju skillnad mellan att minska aborterna och att minska graviditeterna (görs bl.a. med abort). Men vi måste minska aborterna som ett första steg. Som ett andra steg måste aborterna minska ännu mer. I spalten till överst höger finns länkar till mina tidigare inlägg på denna blogg. Läs mitt förslag till ny abortlag! Läs om naturlig födelseplanering (NFP), klicka t.ex. Så räknar du ut när hon får ägglossning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0