Herren gav och Herren tog.

Paradoxalt nog kan islam bli den katalysator som gör Sverige till ett kristet land igen. För några decennier sedan var det bara gamla gummor som gick i kyrkan. Män och yngre vågade inte visa sin tro, om de hade någon. Det ansågs vara omanligt och ett tecken på svaghet. Sedan fick vi se muslimska män vittna om sin starka tro. De blev inte mindra manliga för det.

"Herren gav och Herren tog." Så lyder ett gammalt svenskt talesätt, som påminner om att Sverige har varit ett kristet land.

Yuusuf Mohamoud Mohamed förlorade fru och fem döttrar i branden i en Stockholmsförort. Han är muslim och invandrare från Somalia. Vad vet han om gamla svenska talesätt?

"Gud gav mig min familj och nu har han tagit den ifrån mig", säger han, och berättar att hans tro får honom att orka. 

Herrens frid vare med honom! 

Jag nominerar härmed Yuusuf Mohamoud Mohamed till utmärkelsen Årets svensk!

Islam och kristendom, så lika - och så olika! Muslimer tror inte att Jesus var Guds son. Kristna tror att man måste tro på Jesus som Guds son för att få del av det eviga livet i Paradiset. Muslimer tror inte att kristna kan komma till Paradiset. Men Gud råder. Och Guds rådslut kan människor inte upphäva - även om biskop Antje Jackelén tror det. (Hon har skrivit en artikel i Svenska Dagbladet idag. Inte ett ord om livets väsentligheter.) Imam Abd al Haqq Kielan, född Leif Karlsson, har sagt att på yttersta dagen ska Gud avslöja för kristna och muslimer vem av dem som hade rätt. Klokt sagt. Vi får fortsätta att kämpa i vår gamla tro. 

I vår mänskliga svaghet har vi svårt att förstå att alla kanske inte får del av det eviga livet. Det är ett värre öde än att inte få gifta sig i kyrkan, om man är homosexuell. Guds visdom övergår människans förstånd. Men i Svenska kyrkan idag finns det biskopar och präster, som tror sig ha mandat från en ännu högre makt att döma Gud och bryta mot hans ordningar. Jesus, Guds son, har lovat att de som tror på honom ska få evigt liv. Inga andra? Det får vi också veta på yttersta dagen. 

Vi kan be (Gör det!) att Yuusuf en gång ska återförenas med sin familj  - och vi alla med våra bortgångna nära och kära -  i Paradiset. 

Vi får inte glömma att Herren gav, inte bara tog. Han gav Yuusuf hans båda överlevande söner. Yuusuf kommer att tacka Gud för att de fick födas. Hans fru lever vidare i sönerna. Troligen befann sig inte hans fru i lägenheten när det började brinna. Hon rusade in för att rädda döttrarna. Hon gav sitt liv för i sitt försök att rädda dem, men misslyckades.

Yussufs fru har varit gravid många gånger. "Hon är i ett välsignat tillstånd", sa man om gravida kvinnor. I Sverge, för 50 år sedan. Detta användes främst som en omskrivning för utomäktenskapliga graviditeter, men gäller naturligtvis också gifta kvinnor. Ett barn är alltid en gåva från Gud. Men det nutida Sverige bekämpar graviditeterna i stället för aborterna.

Per Kronlid har varit missionär i många länder. Sonen David är landstingsråd för SD i Örebro län. Han klagade i Nerikes Allehanda i februri 2007 på att Sverige tar emot invandrare från länder som är internationellt ökända för att deras befolkningar är kriminella och arbetsskygga. Missionärssonen nämnde särskilt Somalia och Afganisthan. David framhåller ofta sina meriter som missionärsson.Han har sett i invandrarnas hemländer hur usla de är.  Skulle jag inte ha rätt att ta avstånd från denna unkna missionärs-rasism? När Per Kronlid har fått frågor om sonens åsikter har han slätat över med att hela familjen stödjer olika partier och har livliga diskussioner när de träffas. Det är allt.

Jag är själv inte alls främmande för en diskussion om hur många invandrare vårt lilla land kan ta emot. Indelningen av olika folkslag i bra och dåliga, har jag däremot aldrig accepterat. Många somalier har tyvärr misslyckats i Sverige. Det kan vi diskutera i syfte att göra något åt. Trots att Afganisthan är ett lika förstört land, har afganerna lyckats bättre. De afganska invandrarna har förebilder inom sin egen grupp, vilka har lyckats bra i Sverige. Och det lyfter hela folkgruppen. 

Yuusuf har drabbats av en personlig katastrof. I denna svåra tragedi är han en förebild, inte bara för andra somalier, utan även för oss svenskar. Han påminner oss om ett Sverige som var, när vi svenskar trodde på Gud och lät Gud bära oss genom alla motgångar.  

-------------

Den trettonåriga flickan, som var släkt med familjen och blev svårt skadad, avled  igår. Jag ber att Gud uppväcker henne på yttersta dagen.

Kommentarer
Postat av: GE

"Herren gav och Herren tog." är inte något svenskt talesätt, utan ett direktcitat ur Bibeln, Job 1: 21

2009-07-29 @ 15:24:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0