Preventivmetoder

Visste du att p-piller kan ha allvarliga biverkningar, allt från minskad sexlust och depressioner till dödliga blodproppar?  Visste du att unga kvinnors dåliga psykiska hälsa ses som ett allvarligt folkhälsoproblem? Kan det finnas ett samband?  

På marknaden finns två slag av p-datorer. Den ena heter Persona och kostar strax under 900 kr. Förmodligen medföljer en sats teststickor. Men sedan måste nya teststickor köpas. Från en annan tillverkare kommer Ladycomp. Hur mycket den kostar, har jag inte fått fram. Troligen kostar den några tusen. Förutsatt att ingenting behöver köpas till jämnar det ut sig prismässigt mellan Persona och Ladycomp. Det finns olika modeller, med olika finesser.  under andra namn från samma tillverkare.

"Säkerheten'" uppges av tillverkarna vara 94 % för Persona och 99,3 % för Ladycomp. Det är en stor skillnad, som kanske delvis kan förklaras med att antalet "röda dagar" skiljer.

Med 94 % "säkerhet" menas att 94 av 100 kvinnor, som använder p-datorn och avstår från sex under de "röda dagarna* blir gravida. Och alltså 7 av 1000 som använder Ladycomp. Med 30 - 31 "röda dagar" per månad skulle "säkerheten" 100 %. Därför frågar jag varför dataprogrammen i p-datorerna inte kan ställas för önskad säkerhetsnivå. Fler röda dagar = högre säkerhetsnivå. Färre röda dagar = lägre säkerhetsnivå.

En nackdel, som jag kan se med Ladycomp är att kvinnan måste ta tempen det första hon gör varje morgon. Programmet räknar ut de röda dagarna med ledning av förändringarna av kroppstemperaturen under mensturationscykeln. En annan nackdel är att hela 11 dagar under varje cykel är röda dagar. Skulle det verkligen vara en  "katastrof" med färre röda dagar och lägre "säkerhet"?

En nackdel med Persona är den lägre säkerheten, medan färre röda dagar (8) är en fördel. Programmet räknar ut de röda dagarna med ledning av hormonhalten i urinen. De i mitt tycke dyra teststickorna används till det. En fördel är att hormonhalten inte behöver mätas varje dag.

En nackdel med båda apparaterna är att det tar ganska lång tid för programmen att räkna ut kvinnans cykel, så att det är röda dagar nästan varje dag under en eller två månader i början. Det är dessutom ganska komplicerat att byta från p-piller till p-datorn. Men kvinnor som har gjort det säger att det var underbart att slippa kemikalierna, att få tillbaka de naturliga känslorna. Så det är kanske värt besväret. Mitt tips till kvinnor, som funderar på att börja med p-datorn, är: Skaffa p-datorn först och gift er sedan! Eller varför inte gå i kloster under några månader?

Kvinnor, som är katoliker, är i det fallet lyckligt lottade, inte bara genom större tillgång på kloster. Utan även för att katolska män kanske har lättare att vänta ett tag med sex med en ny kvinna. Men framför allt: Katolska kyrkan arbetar aktivt med att informera om Naturlig Födelseplanering (NFP), som är helt gratis. P-datorerna är ju egentligen bara ett sätt att krångla NFP med dyra dataprogram och teststickor. Men vi har ju i vår tid svårt att tro att något som är gratis fungerar. Vi lägger gärna ut pengar på att köpa känslan av ökad säkerhet. 

Jag tror att p-datorn kan vara ett pedagogiskt hjälpmedel för att lära sig NFP. Och jag frågar varför inte männen borde lära sig NFP. Åtminstone de män som har oralsex med sina kvinnor. Kondompropagandan uppmanar ju att göra påsättningen av kondomen till en del av sexakten. Varför inte även NFP? 

Om 6 av 100 kvinnor blir gravida varje år, trots att de använder Persona, betyder det att varje kvinna som använder Persona blir gravid i genomsnitt 16,7 år efter tidigare graviditet.  Vilket i praktiken innebär att det dröjer i genomsnitt minst 18 år mellan varje graviditet, om hon ammar sitt barn i minst sex månader. (Amning frisätter ett hormon, som motverkar ny graviditet). Om varje kvinna skulle använda Persona oavbrutet, med undantag för under en graviditet, skulle nativiteteten för hela befolkningen vara drygt 2 barn per kvinna - precis så mycket som behövs för att landets folkmängd inte ska minska. - Sett på populationsnivå är Ladycomp alltför effektiv.

Men det är förstås skillnad mellan familjenivå och populationsnivå. Den angivna säkerheten är ett statistiskt medeltal. Den ena kvinnan får kanske inga barn alls, den andra kvinnan får kanske 4 barn - och i sällsynta fall ännu fler. Men både p-datorerna och NFP kan användas för att räkna ut vilken dag samlaget ska ske för att ge största chans till barn.  Och det är väl rädslan att tillhöra undantagen, som kommer att få många barn, som gör att så relativt få kvinnor vågar pröva p-datorn eller NFP. Och att det i medeltal dröjer 16,7 år till nästa graviditet betyder ju inte att det dröjer så länge för alla kvinnor. Det kan bli en oplanerad graviditet alldeles i början av användningen. Men observera då, att om Ladycomp är lika effektiv, som tillverkaren lovar, så är säkerheten lika hög som hos p-piller. Även den som använder p-piller kan ju bli oplanerat gravid.

Ett samhälle som inte accepterar att kvinnor kan bli oplanerat gravida är ett ruttet samhälle. Vill vi minska aborterna måste vi också ta ett solidariskt ekonomiskt ansvar för de oplanerade barnen.

Jag förstår inte varför det ska vara så många röda dagar vid användning av p-datorerna. Det borde vara möjligt att ställa in säkerhetsnivån. Att det är så många röda dagar, måste bero på osäkerhet i själva dataprogrammen. Kanske beror det också på olika livsduglighet hos spermierna för olika män. Det borde gå att analysera detta och justera programmen därefter. Spermierna är befruktningsdugliga upp till 48 timmar efter samlaget. Men tiden för maximal chans till befruktning är kortare än så. Ägget är befruktningsdugligt några timmar och högst ett dygn efter ägglossningen. Om man inte kräver maxiamal säkerhet borde det räcka med tre röda dagar: två för befruktningschans före och en för befruktningschans efter ägglossningen. P-datorerna är nog en bra uppfinning, men det finns nog en del utvecklingsarbete kvar att göra för både gynekologer och dataprogrammerare. 

Och det finns definitivt mycket kvar att göra för "samhällsingenjörer", d.v.s politiker,  samhällsvetare och jurister. Vi måste få ett barnvänligt samhälle. Barn är en gåva från Gud - och inte får inte vara ett privilegium för de välbeställda. Det är ingen tvekan om att tusentals kvinnor, som egentligen vill ha barn, tvingas / övertalas att göra abort. Vi måste ha lagar som skyddar kvinnor mot påtvingad abort.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0