Kroppslösa varelser

Bilden i föregående inlägg är en gammal målning "Sårad ängel". Bilden symboliserar det sjuka barnets himmelsfärd.

Föregående inlägg har rubriken "oliv". Läsaren har säkert räknat ut att jag inte syfter på olivträdets frukter, utan att vissa former av mänskligt liv,  enligt Statens medicinsk-etiska råd, är o-liv. På samma sätt som vissa växter är ogräs,  vissa djur är odjur och vissa påståenden är osanningar. En intressant detalj är att osanningar är icke-sanningar. Men år odjur verkligen icke-djur? Nej, de är snarare oönskade djur.

Vad doktorerna Barbro Westerholm och Hugo Lagerkrantz och de övriga ledamöterna i Statens medicinsk-etiska råd än må säga så kan inte en mänsklig varelse ha biologiskt liv som inte är mänskligt liv! Medicinsk-etiska rådets funderingar kring människolivet är verkligen antika, för att inte säga forntida. Var det inte Aristoteles som talade om en växtsjäl (biologiskt liv), en kvnnosjäl (omänskligt liv) och en manssjäl (mänskligt liv)? Visserligen upprörs den svenska ankdammen just nu av att foster med "fel kön" aborteras, men visst handlar det om Aristoteles uppdelning av olika grader av mänskligt liv hos mänskliga varelser!.

Jag frågade också vilka personer som har mänskligt liv, men inte biologiskt liv. Rätt svar är: de avlidnas andar!
För övörigt defnieras ordet ande av Nordisk Familjebok som kroppslös varelse.

Att det även finns onda andrar fick vi lära oss av gårdagens predikan. Detta ställer förstås frågan hur politiskt okorrekt som Svenska kyrkan kan tillåtas vara. Jag frågade försynt kyrkoherden om hon inte var rädd att bli anmäld till domkapitelet för att ha spridit gammaldags vidskepelse, att det finns en djävul, o.s.v. Men hon svarade med att hänvisa till kyrkans agenda, som har belutats högt upp i kyrko-hierarkin. Denna söndag skulle den skyldige, djävulen - som ju är en kroppslös ande - hängas ut. Nu måste Wejryd göra någpt! Djävulen avksaffades redan 1915 av Dagens Nyheter, som bestämmer vilka åsikter som är politiskt korrekta i Sverige. Och svenska kyrkan ska ju vara politiskt korrekt, eller? Ingemar Hedenius rensade bort de sista resterna av vidskeplig reliositet under 1950-talet.

Och så händer detta. Svenska kyrkan tror fortfarande att det finns kroppslösa varelser.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0