Tur att det finns goda människor också!

Den uppburna amatörteologen Jonas Gardell har skrivit i sin bok bl.a. att en Gud som sorterar människor och inte låter alla komma till himlen är som Hitler.  Maria och Karin (båda är präster) funderar på om det ändå inte måste finnas dubbla utgångar, så att människan själv får välja.

Vi lär tyvärr inte få veta vilka som har kommit till himlen, innan vi själva eventuellt kommer dit.

Det vore väl bra om det funnes flera gudar (eller "gudsbilder") så att vi kan välja den gud ("gudsbild") som är mest likgiltig för vårt syndande?


Gardells resonemang förutsätter att människan är Guds skapare, i stället för tvärtom, och att vi alla skapar våra personliga gudar, som säger mer om oss själva än om guden själv.


Och det är ju en bekväm plattform för att fördöma och dehumanisera andra, och inte minst oss som tror på en enda Gud, Gamla och Nya Testamentets Gud, som har skapat allting, inte minst denna värld som under innevarande tidsålder är full med jordbävningar, översvämningar, mord och våld.


Den som tror på en sådan Gud, måste vara en verkligt usel människa, "en högerkristen fundamentalism." Det är väl tur att vi har Jonas Gardell, en god människa, som motvikt!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0