Solfallosmannen - Svenska kyrkans nya profet?




Samtidigt som han avskydde kristendomen underströk Jung ständigt människans behov av religiositet. Han menade att en religion var livsnödvändig och bara kunde ersättas av en annan.

Sagt om psykoanalytiern C G Jung (1875 - 1961), grundare av den största nygnostiska rörelsen. Jung var antisemit. Brytningen med Freud berodde delvis på att denne var jude. Kyrkoherdesonen C G Jungs antisemitism har tillskrivits skuldkänslor för att han idkade samlag med en rysk judinna som var  patient på det berömda mentalsjukhuset Burghölzi i Schweiz.

Dit skickade överklassen i hela Europa patienter som hade problem med "själen". Här uppfanns schizofrenin och här grundades under 1980-talet den förment vetenskapliga 1900-talspsykiatrin. Här tjänstgjorde C G Jung som ung läkare, som hoppades få även sitt namn inskrivet i vetenskapshistorien.

Schizofreni (ursprunglig benämning: dementia praecox) ansågs vara en sjukdom som gjorde patienterna helt slutna i sig själva, oförmögna att ta emot minsta intryck från omvärlden. När då en scizofrenipatient ("solfallosmannen") berättade för Jung att han sett en penis på solen, drog Jung slutsatsen att det måste ha berott på ärftliga minnen från världsalltets skapelse, ja att solfallosmannen hade skådat Skaparen (den penisförsedda solen) i sitt "inre". Det har senare visat sig att det fanns fullt med ockult mystielitteratur i sjukhusbibloteket, att patenterna var flitiga låntagare -. samt att schizofrena visst är mottagliga för intryck från omvärlden.

Upptäckten av de ärftliga minnena (artefakterna) skulle ge Jung det nyistiftade nobelpriset i medicin. Men de förhoppningarna grusades av nyupptäckten av Mendels ärftlighetslära, som helt uteslöt möjligheten att ärva förfädernas minnen på annat sätt än genom undervisning /traditionsöverföring.

Jung, som hela tiden befarat att han själv bar på en ärftlig psykisk sjukdom insjuknade då, men tillfrisknade 1916, då han stöpte om sin vetenskapliga teori till en modern mysteriereligion, som knöt an till tanken på den ariska övermänniskan. Psykiska sjukdomar beror, förklarade Jung, på en konflikt mellan de semitiska religionerna judendom /kristendom och den nedärvda ariska religionen. Och terapin gick ut på att "gräva bort" (Jung talade i arkeologiska bilder - han var själens arkeolog) de semitiska (d.v.s de judiska /kristna) skikten*.

Men han insåg tidigt riskerna för hans pseudovetenskapliga /kvasireligiösa image att kopplas samman med den framväxande nazismen. Jungs efterlevande släktingar har drivit skadeståndsprocesser mot dem, som velat dra fram hans antisemitism. En annan sak, som Jungrörelsen har tvättat bort är historiein kring det både särkönade och samkönade, gruppsexet under påverkan av droger under de tidiga åren, I stället talas om "Kärleken", men bakom det snacket döljer sig i praktiken en dyrkan av sexualdriften som en gud. Den traditionella kristendomen anklagas för att vara "kärlekslös".

Jungrörelsen framträder idag som nyupptäckare av den ursprungliga, autentiska kristendomen. Detta sker genom hätska angrepp på den apostoliska kristendomen och på den kristna kyrkan under de senaste 1900-åren, som beskylls för att vara upphov till det mesta av ondo.

Efter sin uppväxt i ett calvinistiskt prästhem var Jung väl bevandrad i kyrko- och religionshistoria. Skuldkänslor gentemot fadern, då han som barn knappast motsvarat dennes förväntningar, finns med i bilden. Jungsekten erbjuder en behändig bro mellan vetenskap och religion till teologer som verkar i en sekulariserad miljö. De slipper framstå som vidskepliga stofiler, som tror på gamla sagor om jungfrufösel etc. I stället bjuds på moderna, vetenskapliga, sagor om en onanerande solgud. Så måste ju skaparguden ha gjort innan han skapade någon som han kunde ha sex med!

Litteratur som jag rekommenderar: "Jungkultern - en modern mysterireligions födelse" av psykologen och vetenskapshistorikern Richard Noll. 

_________

*) Vid arkeologiska utgrävningar av boplatser där människor har bott under tusentals år, kanske ända in i vår tid, finner man olika kulturlager från olika epoker: stenålder, bonsålderr, järnålder, medeltid, osv. Om människorna som bott där har bytt religion under tiden kan man tala om olika religionsskikt med olika slags kultföremål, såsom djurstatyetter, torshammare, kristna kors i de olika skikten. För att avtäcka de undre, äldsta skikten, måste man gärva bort de övre skikten. På samma sätt trodde Jung att hans ärftliga minnen var organiserade i människohjärnan. Man måste gräva bort de kristna skikten för att minnena efter "den ariska rasens" urspungliga religion skall träda fram i individens medvetande. Detta sker genom "psykoanlys", varför jung-religionen maskerar sig både som religiös själavård och psykiatrisk vetenskap.

På bl.a. svenska hällristningar från bronsåldern ses dels en mängd solsymboler och dels människor verkar ha deltagit i religiösa fruktbarhetsriter, med rest penis och påklistrad svans. Sådana bilder kan mycket väl ha funnits i böckerna som patienterna på Burghölzi lånade från sjukhusbiblioteket.

  Hällristning från bronsåldern, Tanum, Bohuslän. Se särskilt mannen till vänster. I brösthöjd håller han en solsymbol (cirkel med invändigt kors). I andra handen håller han en ceremoniyxa. Flera sådana yxor har återfunnits vid uträvningar av bronsåldersboplatser. Men har han ett svärd - eller är det två olika "föremål", kanske en rest penis på framsidan av kroppen? Obs att bildtrexten "viking" är helt missvisande. Vikingatiden inföll under slutet av järnåldernö, 1.500 år efter bronsålderns slut. Avbildningar av nordiska hällristningar fanns säkerligen i sjukhusbiblioteket i Burghölzi, och kan ha inspirerat "solfallosmannen" till hans "äftliga minnen" från skapelseögonblicket! Kom sedan inte och påstå annat än att det är rena nyhedendomen som vissa prästvigda "bibelvetare" vid de teologiska fakulteterna vid svenska universitet försöker smyga in i Svenska kyrkan! En annan bronsålderstida solsymbol är hakkorset, som under modern tid har blivit symbol för nazismen. Finns också på svenska hällristningar!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0