Jobb som ingen vill ha och inte är till nytta eller glädje för någon annan.Se hit Reinfeldt! Det postindustriella samhället är här. 1 liter bensin innehåller lika mycket energi som
muskelarbete under 400 timmar. En enda taxibil kan alltspå ersättas med 400 fas 3 -arbetare som
kör cykeltaxi. Bara enkul grej för turister, eller en seriös lösning på arbetslösheten???

Det har varit någott fel på bloggverktyget under några dagar på det viset att man inte har kunnat fetstila eller kursivera texten för att framhäva det mest väsentliga.

Jobb som ingen vill ha och inte är till nytta eller glädje för någon annan. Eller skattesubventionerade jobb som slår ut seriösa småföretagare. Det är regeringens s.k. jobbsatsning. Egentligen är det gammal dålig sosse-politik, som moderaterna har gjort ännu sämre och driver igenom med en brutalitet, som sossarna skulle ha tvekat inför. Det handlar alltså om jobb som inte skulle ha funnits vare sig i en fungerande marknadsekonomi eller i ett fungerande välfärdssystem. Inte undra på att Reinfeldt har börjat kallas "socialisten" av kritiker inom sitt eget parti. Men det är förstås försmädligt för dem som verkligen är socialister. Så illa vill de inte.

Men jag tror inte heller att Reinfeldt vill så illa som det blir. Men så kan det gå när man stjäl andras dåliga idéer och blir de dåliga idéernas fånge. Man blir en "taliban", som tror att allt ska fixa sig med tiden. Men det är inte lätt för sossarna heller, som inte heller har något riktigt nytt att komma med. De bärs i sämsta fall av en övertygelse att allting hade varit bättre med de själva vid rodret.

Men jag tror ändå att en viss insikt börjar sprida sig i sosse-leden att slutresultatet blir välfärdsstatens förfall, oavsett vem som administer sönderfallet. Skillnaden är snarare hur lång tid det tar innan det har gått så långt så att de mest utvecklade länderna i Afrika måste skicka uhjälp till det nya Fattigsverige. En s-bloggare har skrivit på sin blogg:

"Jag delar också .... kritik av de socialdemokrater som nostalgiskt söker gårdagens lösningar som svar på dagens problem. .... exemplifierar detta med förslaget om en allmän arbetstidsförkortning. Detta är ett förslag som en gång diskuterades intensivt och som en gång bars fram av en folklig opinion. Men det var länge sedan. I dag är det en fråga som diskuteras internt inom socialdemokraterna och folkpartiet. Den diskuteras samtidigt som vi vet att blir allt färre som ska försörja allt fler. Den förs samtidigt som vi vet att det blir ett problem inom en alltför lång framtid att rekrytera folk till vården, skolan och omsorgen. Det är i stort sett en icke-fråga hos väljarna."

Jag har följande invändningar:

1) När Socialdemokraterna nu ska börja om på nytt, borde man ta upp gamla förslag till ny prövning i stället för att avfärda dem med att "det var länge sedan".

2) Att socialliberalerna inom Folkpaartiet har börjat vakna till liv och börjar diskutera samma förslag, är väl inget bra argument mot förslaget ifråga. Ena dagen vill S bryta ner blockpolitiken och samarbeta med bl.a. Fp. Nästa dag säger man att allt som någon folkpartist är för är dåligt. Vad ska man då samverka kring?

3) Att något är en icke-fråga hos väljarna är väl inget bra argument mot något? Hela socialdemokratin är väl just nu en icke-fråga hos de flesta väljarna?

4) Jag har - förhoppningsvis ganska tydligt - visat att bättre hälsa inte leder till ökat beshov av sjukvård.

5) Förklara: På vilket sätt leder färre elever till ökat behov av personal i skolan?


Enligt ekonomifakta är 4,55 miljoner svenskar "sysselsatta", medan 0,35 miljoner är öppet arbetslösa. 4,55 miljoner "sysselsatta" är ju egentligen en skrämmande låg siffra för ett land med högre förvärvsarbetsfrekvens hos kvinnor och högre pensionsålder än de flesta jämförbara industriländer. I siffdran 4,55 miljoner ingår deltidsarbetande, personer som utför OAVLÖNAT arbete i någon närståendes företag samt arbetslösa med fas 3-sysselsättning.

Om alla "sysselsatta" hade arbetat heltid med arbetsuppgifter som verkligen behövs, hade det behövs 1,5 miljoner arbetslösa  till de lediga jobben, efter en övergång från 40 till 30-timmars arbetsvecka. Men när både socialdemokratiska och borgerliga regeringar har "skapat jobb" - i stället för att låta "marknaden" sköta detta - under minst 30 års tid, kan man verkligen fråga sig hur många av dessa politiker-skapade jobb som görs effektivt, med bästa teknik, om de över huvud taget behövs!

Och om dessa vanligtvis hårt skattesubventionerade politiker-skapade jobb verkligen är till nytta eller glädje för någon, så konkurrerar de med småföretagare, som måste leva på det de säljer. Hur många riktiga företag - som försörjer sina ägare - finns kvar inom exempelvis begagnade möbel-branschen??

Hela idén med den moderatledda regeringens fas 3- jobb tycks vara vinsten för "arbetsgivaren" ökar med minskad effektivitet, för då behövs fler arbetstimmar (= fler anställda) för att göra samma jobb. Arbetsgivaren får 5.000 kr i bidrag för varje anställd, men lönen ("aktivitetsstöd") betalas av Försäkringskassan direkt till den anställda. När ska fas 3-arbetare börja gräva diken för hand?

Medan det rationaliseras i ena änden så att folk blir arbetslösa, när tio man och en arbetsledare ersätts med en maskin som körs av en ensam arbetare - som får arbetsleda sig själv - "avrationaliseras" det i andra änden, arbetsbesparande maskiner skickas till historiska de museerna, och horder av "handledare" hänger över arbetslösa, som gör manuellt sådant som man förr använde maskiner till.

När universitetslärare ersätts med "videokonferenser" - fint ord för en videomottagare i den nedlgada byskolan - så blomstrar en helt ny arbetsmarkand för jobbchoacher och utbildare av handledare för arbetslösa. "Socialisten" Reinfeldt håller på att göra arbetslösheten till en framtidsbranch för driftiga nyföretagare, som "producerar" en ändlös ström av nya fina ord - för det är vad betalar staten för.

Jobb som borde förbjudas snarast är jobb som
 
1) som har skapats genom att arbetsbesparande maskiner har tagit ur bruk 

2) som är totalt ointressanta för de arbetande själva

3) som inte är till nytta för någon annan

4) som inte är till glädje för någon annan

Kommentarer
Postat av: tant lila

Jag har då aldrig hört talas om eller varit med om att universitetslärare ersätts av videokonferenser. Det är ju lärarna som leder dem. Och de kurser som går via nätet lär nog vara mycket, mycket jobbiga för lärarna efter vad jag som pedagog har konstaterat.

2011-02-17 @ 21:47:37
URL: http://www.metrobloggen.se/lilatankar
Postat av: Lars Flemström

Nej, om videokonferensen bara är ett sätt att spara in resor för studenterna så påverkar inte det arbetsmarknaden för lärare. Men är andra ramtidsscenarior uteslutna? Det finns långt framskridna planer på att ersätta rättegångar med alla parter närvarande i samma lokal med videorättegångar. Men det drabbar förstås bara dem som redan nu är de mest rättslösa. Syftet är helt klart att den dömande personalen ska jobba mer effektivt. Men enligt min mening är detta att sätta kvantitet före kvalitet. Någon form av ackordslön för domare har också diskuterats. Om detta kan genomföras utan att rättssäkerheten försmras borde väl en enda lärare kunna undervisa tusentals studenter /elever utan att kvaliten försämras? Varför inte börja med juristutbildningen? Vad säger skolminister Björklund?2011-02-17 @ 23:48:48
Postat av: Gunvor Vennberg

Jag tycker det är omoraliskt att ta emot betalning för att någon arbetar åt mig! Men jag är väl dum, vi som hässjar hö och kör med häst borde vara ett perfekt jordbruk som skapar mycket jobb. Men i Bibeln står det: Bind inte ihop munnen på oxen som tröskar. Att staten betalar den personen gör det inte mindre illa tycker jag. Det är ju värre än att ha slavar som arbetar utan lön. I själva verket betalar man ju minus 5000:- i lön.Vad jag inte förstår är att inte Svenska Kyrkan som verkligen skulle ha en hel del fodringar på staten alltsedan reformationens konfiskeringar av kyrkklockor inte utnyttjar systemet och anställer varenda arbetslös som är döpt och konfirmerad och på så vis får en riktigt hygglig ekonomi samt dessutom kanske lite mer gjort av den gigantiska uppgiften att återevangelisera Sverige (man kan ju börja med att utbilda dem för arbetet...)För det torde man väl inte kunna göra med robotar, eller?

2011-02-21 @ 22:31:36
URL: http://gunvorvennberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0