O store Gud - stor sensation, stor sensation!

Årets första nummer av Kyrkans Tidning har gjort sensation - med fetstil - att inledningsorden till den svenska psalmen, översatt till arabiska blir:

Allah akbar!

KT - som att döma av det övriga innehållet verkligen inte tror på någon stor Gud har citerat den i borgerlig tro frälsta Göran Skyttes kolumn i Svenska Dagbladet, där den f.d. vänstersympatiösören GS skriver:

"Denna månad har jag sett muslimska män och kvinnor i Tanzania sjunga den världsbekanta svenska psalmen 'O store Gud' tillsammans med Maria Klingvall från Habo utanför Jönsköping / --- / Högt utblidade muslimska män och kvinnor sitter tillsammans med högt utbildade kristna män och kvinnor och sjunger, på swahili, den svenska psalmbokens psalm nr 11. Jag kan fortfarande, flera veckor senare, känna hur huden knottrar sig."

GS försäkrar vidare att det inte är någon "idealistisk och naiv dröm". Han har det "på bild, inspelad på film, i verkligheten."

Jag kan inte avstå från att ironisera över det märkliga förhållandet att samtidigt som GS blev frälst från ateism till religiös tro blev han även frälst från socialismens tro på ökad jämlikhet mellan människor till borgerlighetens tro på ökade skillnader mellan människor, samtidigt som han själv, som artist, förflyttade sig från sin gamla publik av vänsterfolk till en ny (och mer lönsam?) publik av högerfolk som kolumnist i SvD. Varför kunde han inte fortsätta att framträda inför sin gamla publik? Varför inte vittna om sin omvändelse inför den? Behöver inte vänsterfolket evangelium?

Omvänt kan man förstås fråga om inte även högerfolket och aktispararna behöver evangelium. Kanske bara de redan frälsta? Jag tänker naturligtvis på näringslivsreportern på Svenska Dagbladet, Elisabet Sandlund, som efter sin frälsning fick nya spännande jobb som chefredaktör för Kyrkans Tidning och därefter som chefredaktör för Dagen. Erkännes dock att nuvarande chefredaktör för KT är ett sämre val än ES.

Vilken är den stora sensationen för KT? Jag har tre förslag:

1) Att Gud är stor för oss kristna.

2) Att muslimer sjunger "Allah akbar" på swahili.

3) Att "högutbildade" personer kan ta dessa ord i sin mun?

4) Att kristna och muslimer sjöng tillsammans?

Att muslimer kan instämma med texter om Guds storhet, som inte uppenbart strider mot muslimsk tro, är väl inte konstigare än att kristna kan instämma i judiska texter. De nya religionerna, både kristendomen och islam, inom den "abrahamitiska religionsfamiljen" har ju införlivat den / de äldre religionerna med sitt eget trosarv och kompletterat den / de med nya uppenbarelser, som i och för sig (åtminstone i fallet islam) upphäver en del av den /de äldre religionernas läror. Är det då så konstigt att muslimer kan instämma i en del judiska och kristna texter?

Genom att göra detta till något slags sensation, så att "huden knottrar sig" avslöjar GS och skibenterna på KT att de har samma fördomar om islam, som SD pumpar ut med riksdagens hjälp. Det är samma stympade form av islam som al Qaida sprider i syfte att värva terrorister bland unga muslimer med dåliga kunskaper i den islamsk teologin. Ja, terroristämnena får då påskrivet från alla möjliga håll att terroristerna har rätt.

Själv har jag sjungit O store Gud tillsammans med åtminstone en muslim för över 15 år sedan. En släkting till mig hade gift sig med en muslimsk flicka, som var med på begravningen av en äldre släkting i en kyrka från 1100-talet. "Du behöver inte sjunga med i psalmerna*" instruerade flickans beskäftiga svärmor. Men flickan, som redan hade tittat efter i psalmboken, svarade "Gud är stor för oss också"
.
Även om kristna och muslimer kan istämma i texternas "lexikala" betydelse kvarstår dock frågan om vi verkligen tror på samma Gud. Kristendomen är en monteistisk religion som tror på en treenig Gud. Islam är en strängt monoteistisk religion som tror på en enda Gud.

Risken för kulturkrockar finns redan i mötet mellan västerländsk kristendom och orientalisk kristendom. Desto mer i mötet mellan västerländsk kristendom och orientalisk islam. Men varför finns orientalisk islam över huvud taget - om det inte är så att islam har anpassat sig till den kultur som redan fanns i Främre Orienten när islam uppstod? Vad säger då att islam inte skulle kunna anpassa sig även till västerländsk kultur och västerländsk demokrati? Varför skulle islam inte kunna överta delar av den kulturskatt som fanns i Europa före den muslimska invandringen hit, på samma sätt som kristendomen har övertagit en del hedniska seder från det förkristna Sverige?

Det skulle helt klart främja samexistensen mellan kristna och muslimer i Sverige om svenska muslimer skulle byta ut "Allah akbar" (som för många ursprungssvensdkar känns både främmande och t.o.m. lite skrämmande) mot "O store Gud". Det viktigas för en troende muslim, som inte kan tänka sig att konvertera till kristendomen, är väl ändå att behålla själva religionen islam - och inte alla orientaliska kulturella särdrag inklusive seder som egentligen är av hedniskt ursprung från tiden före både Muhammed och Jesus?

Kan det inte rentav vara så att en del av de sekulariserade - eller ljumt troende - invandrarna som är mest angelägna om att behålla de kulturella särdragen från det gamla hemlandet, för det är ju det enda som ger de invandrarna deras identitet som grupp. För de religiösa identiteten har de ju inte kvar - vare sig deras förfäder var katoliker, ortodoxa, judar eller muslimer!!!

KT:s nuvarande chefredaktör Anders Ahlberg har skrivit en ledare årets första nummer av KT där han tydligen menar att Svenska kyrkans lära ska avspegla medlemmarnas åsikter, som de kommer till uttryck i riksdagsvalet. Han frågar vilka är de "vi", vars åsikter kyrkan ska föra fram och ställer frågan, utan att besvara den: "Vem är det som ska tala, å vems vägnar, till vem?"

Har chefredaktörern för Kyrkans Tidning aldrig hört talas om någon som kallas Gud? Jag börjar nästan förstå att huden knottrade sig på GS när han upptäcket att välutbildade personer kunde sjunga om en stor Gud!

I en infälld ruta i AA:s ledare står att biskop Eva Brunne kommer att utmärka sig under det kommande året om "fler raka uttalanden om kyrkan och främlingsfientligheten". (Men det var ju faktiskt inte just det hon talade om i sin predikan vid riksdagsöppnandet.) följt av något slags förhoppning om att Sverigedemokrasterna ska backa i opinionsmätningarna.

Ja, annars kommer ju fjanten till chefredaktör på KT att få problem med anpassningen till den politiska korrektheten. Var det kanske en begynnande SD-anpassning (Håll alla dörrar öppna!) när AA försvarade provakatören Lars Vilks skändning av muslimernas profet???

Gud är stor - vilken sensation!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0