Libyens sak är vår!

För nordeuropéer i min generation är det fortfarande ovant att tänka i termer som EU-medborgare. Men om vi gör det, inser vi att Libyens kämpande folk är ett av våra grannfolk i söder. Det kristna Europas muslimska bröder och systrar. De förtjänar ett bättre öde än att styras av diktatorer som Khadaffi, Ahmadinejad eller bin Laden.

terrornätverksledaren Usama bin Laden oskadliggjordes i måndags av en specialstyrka från USA. Om all Qaida försöker hämnas bin Ladens död så kommer de att avslöja sin hemliga celler, så att de också kan oskadliggöras.

Det är iofs sig sant att våld föder våld, och det har bin Laden själv nu fått erfara. Det är också sant att allting växer tills det hejdas. Al Qaidas växt har nu hejdats, även om terroristnätverket skulle offra sina reserver för att ge sken av motsatsen.

Man måste vinna krigen för avsluta krigen så att freden blir en varaktig fred. Det begrep Sveriges sista krigarkung, den från Napoleonkrigen, importerade marskalken Carl XIV Johan. Han såg till att Sverige fanns med på den segrande sidan i slutstriden mot Napolen.

Det korta norska fälttåget var bara för att säkra krigsbytet i fredsuppgörelsen, som innebar att Danmark fick avstå Norge till Sverige. Det sista slaget på svensk mark ägde rum utanför Umeå i augusti 1810.

Målet för de allierade i andra världskriget var Nazitysklands villkorslösa kapitulation. Kriget började sedan den dåvarande brittiska premiärministern givit Hitler mersmak sedan han "mutat" Hitler med Sudeterna i Tjeckoslovaken.

Al Qaida är allvarligt försvagat av demokratirörelsen i Nordafrika och Mellanöstern. Arabfolken vill inte ersätta de diktaterer som de gjort sig kvitt, eller håller på att göra sig kvitt, med en ännu värre diktatur.

De har lärt sig av exemplet Iran att känna igen de reaktionära krafter som maskerar sig som hängivna muslimer.

Men risken för bakslag finns naturligtvis fortfarande, att de folkliga revolutionerna kidnappas av extemisterna. Det minsta omvärlden kan göra är väl ändå att kämpa ner terroristerna, så att de inte hotar den bräckliga demokratin i de just befriade länderna.

Svenska kyrkans insats, som går ut på villkorslös kapitulation mot dem som använder våld mot civila, är föta hedersam. Och inte ett dugg kristen - utan snarare en barlast som Svk har med i bagaget sedan DDR-tiden.

Besöken i Luthers hemtrakter i östra Tyskland stärkte inte alla besökare från Sverige och Svenska kyrkan i den lutherska tron.

De kom hem med en tämligen förvriden bild av luthersk kristendm, svept i flosklar om "fred" - syftande till "villkorslös kapitulation" inför DDR-regimens bundsförvanter bland Trejde världens diktatorer.

Jag vill helst inte bidra till ytterligare misskreditering av Israel. Men det går ungefär tio dödade palestinier i vedergällningsaktioner för varje dödad Isreel i terrordåd. "Hjärnorna" bakom terrordåden klarar sig.

Nu har bin Laden drabbats av sitt eget våld, av det våld som fötts ur hans eget våld. För några dagar sedan var det Khadaffis son. Han drabbades av det våld, som Khaddafi har utlöst. Om inte Khadaffi hade börjat slakta sitt eget folk, hade hans son levat idag.

Det är ett märkligt sätt att fördela skuld, att inte skilja mellan angripare och offer /försvarare.

Under min egen livstid har världen sett Nazityskland besegras, dikturerna i Sydeuropa har fallit (Spanien, Portugal och Grekland), diktaturerna i Östeuropa har fallit - och nu ser vi Guds mirakel utsträckas till de muslimska länderna utanför Europas gränser. Gud är stor - Allah akbar!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0