Korsdrag

Det är mitten på juli och man borde vara ute. Packen med olästa böcker växer för varje månad. Matförrådet krymper och första pensionsutbetalningen dröjer. De som är yngre klarar inte det här landet. Jag tillhör den sista generationen som fick lära sig att tänka själv och den första generationen som mer allmänt hade tillgång till högre utbildning. En sådan generation kommer detta land aldrig mer att få. Och för övrigt håller svenska folket på att utrota sig självt med alla aborter. Men det får inte sägas, för det är rasistiskt. Ändå är det en direkt fortsättning på den tvångssteriliserings- och selektiva abortpolitik, som bedrevs innan vi fick s.k fri abort.

Oönskade anlagbärare, som det hette, skulle utrotas. Särskilt många sådanan fanns i de perifera landsdelarna, och särskilt bland familjer med många barn. Intelligentian vid Uppsala universitet trodde sig ha funnit ett samband mellan låg fruktsamhet och hög intelligens. I min tidiga ungdom talade sexualupplysare om att sperma var omvandlad hjärnsubstans. Sex var ett sätt att krympa hjärnans innehåll. Uppsala läns landsting har gjort en utredning om aborterna, och som vanligt är det graviditeterna och inte aborterna som ska bekämpas. Graviditeterna ska bekämpas genom att höja ungdomens studieprestationer! Det finns ett statistiskt samband mellan tidigiga graviditeter och  låga studiersultat, fantiserar landstinget i lärdomsstaden. Det är alltså samma idéer som prånglades ut av Statens rasbiologiska institut som också låg i Uppsala.

Det är för tillfället fullt korsdrag på de bloggar som är igång i sommarvärmen. Jag tänkte kommentera, här på min egen blogg. Karin Långström-Vinge vill göra fri abort till en mänsklig rättighet (vilket är mer än en rättighet), men hon glömde tvångsaborterna. Kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp gäller tydligen bara rätten att göra abort, inte att fullfölja graviditeten. Hon vill avskaffa "heteronormen", men tillåter inte att den definition av densamma som ges av dess kritik får publiceras på hennes blogg. För mycket kuk och fitta. Försök skriva det på min blogg, så fastnar det direkt i fula ord-filtret, men jag kan häva blockeringen. Jag har inte tänkt undanhålla mina läsare defintionen av heteronormen. Hav tålamod. Inte för att runda ord används, utan för att beskrivningen av hur barn blir till enligt heteronormen verkar hämtat ur en geografibok om planeten Jorden för Rymdimperiet: Konstiga varelser som gör så. Själva skakar vi ju fram nya rymdvarelser ur rockärmen!

Pelle Poluha, som driver bloggen Basun (http://basun.poluha.se) skrev 13 mars 2007 ett mycket bra och indignerat inlägg, där han försvarade samfundsledarnas, biskop Arborelius och pastor Hedins, uppmaning till bojkott av Kristdemokraterna. Jag vet att Pelle är upptagen med en husrenovering, men faktum är att varken han eller katoliken Bengt Malmgren idag vill kännas vid någon bojkott mot kd. Malmgren skrev igår på sin blogg www.katosktfonster.se/forum att aborternfrågan är en "brännande varböld i vårt samhälle. Detta påminner nästan  om Åke Greens predikan, där han sa att "dessa abnormiteter" är en "cancersvulst på samhällskroppen." Kristdemokraterna är alltså en varböld på samhällskroppen, eller menar doktor Malgren att de abortsökande kvinnorna utgör varbölden?

På samma blogg pågår en bibeldebatt där jag har skrivit kommentarer. Katolikerna försöker som vanligt slå "protestanterna" (som om det funnes en enda protestantisk kyrka) i deras bästa gren, som faktiskt är bibelkunskap. Som vanligt ställer katolikerna kyrkan över Guds ord. Som lutheran anser jag att Bibeln legitimerar kyrkan. Alla "protestanter" håller inte med. Men de håller inte heller med katolikerna. Det är annars en fantastisk tanke, att ngågra kardinaler flera hundra år senare satt och godtyckligt valde och vrakade bland olika textfragment och bestämde vilka texter som skulle bli bibelkanon, utan stöd i kyrkans tradition.

Det verkliga korsdraget handlar om homoäktenskapsfrågan. Man kunde tro att varannan människa är homosexuell, och att hundratusentals väntar på att få gifta sig i kyrkan. Jag funderar allvarligt på hur homoparen ska räcka till alla präster som vill viga. De senaste åren har ungefär 200 partnerskap ingåtts varje år. Hur många av dem, som har välsignats i kyrkan känner jag inte till. Man kan förmoda att ungefär lika många, eller möjligen något fler, homoäktenskap kommer att ingås. Hur många av dem kommer att ingås i kyrkan: 25, 50 eller 100?

Ni måste kolla Nineve's blogg, som jag har lagt till i länk-listan. Läs om duonormativet!  

Kommentarer
Postat av: Erik Å

"Det är annars en fantastisk tanke, att ngågra (sic) kardinaler flera hundra år senare satt och godtyckligt valde och vrakade bland olika textfragment och bestämde vilka texter som skulle bli bibelkanon, utan stöd i kyrkans tradition."



Så du menar ändå att man stödde sig på "kyrkans tradition" när bibeltexter valdes? Då verkar du ju vara ett med katolska kyrkans lära, så som den t.ex. uttrycks i katekesen:



"Det är den apostoliska traditionen som har givit kyrkan förmågan att avgöra vilka skrifter som skulle räknas bland de heliga böckerna." (§ 120)



Jag kan inte tänka mig att någon katolik skulle hävda att denna process skulle vara "godtycklig"; och om någon gör det, så kan man ju i katolska sammanhang alltid hänvisa just till katekesen, till exempel!



Däremot kan ju katolska kyrkan inte räknas bort i denna process, inte heller genom ditt sätt att se det. Eller?



Vänligen,

2009-07-30 @ 10:59:16
Postat av: Lars Flemström

Du kan läsa vad Martin Chemnitz ansåg om traditionen i Fredrik Sidenvall: Kampen för tron. Chemnitz, var Luthers "lärjunge" och efteträdde Luther som ledande luthersk teolog. Till skillnad mot Luther, som dog medan konciliet pågick, hade Chemnitz tillgång till dokumenten från Trient-konciliet, och kommenterade konciliets beslut om traditionen. Chemnitz instämde till 7/8-delar.



Jag tror inte att Per Beskows artikel om "bibelfundamentalismen" i Signum 1994, som citeras av Malmgren, var inspirerad av den nu gällande katolska katekesen, vars latinska upplaga utkom 1997.



Den katolska kyrka, som fanns före de stora kyrkosplittringarna på 1000-talet och 1500-talet är inte samma katolska kyrka, som finns efter 1500-talet.

2009-07-30 @ 14:43:50
Postat av: Erik Å

"Den katolska kyrka, som fanns före de stora kyrkosplittringarna på 1000-talet och 1500-talet är inte samma katolska kyrka, som finns efter 1500-talet."



Där är vi däremot inte överens. Visst tar hon sig olika uttryck på 100-, 500-, 1000-, 1500- och 2000-talet; men hon är ändå en och densamma. Det är inte konstigare än att en människa utvecklas under sitt liv men ändå förblir samma person.



Var finns i annat fall den kyrka om vilken Herren själv utlovade att dödsriket portar inte skulle få makt över den (Matt. 16:18)?

2009-07-30 @ 17:36:47
Postat av: Lars Flemström

Människor dör.



Jag ska ge en annan liknelse. Katoliker säger ju att medlemsantalet i kyrkan saknar betydelse. I min liknelse är medlemmarna vattnet. Lös upp salt i 10 liter vatten. Späd ut så att det blir 100 liter. Späd ut ytterligare så att det blir 1000 liter. Tappa upp hälften i mindre kärl. Späd ut vattnet i det stora kärlet så att det blir 1000 liter igen. Är vattnet lika salt som det var från början? Finns lika mycket salt i den stora behållaren, som förra gången den rymde 1000 liter vatten.



Var finns den kyrka ...? Kan vara Svenska kyrkan. Det ser visserligen mörkt ut just nu, som om slutstriden närmar sig. Men Svk kan gå stärkt ur. Svk "grundades" inte för 1000 år sedan.

2009-07-30 @ 19:37:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0