Old time religion, igen!

På en annan blogg klagar en skribent påå att ordet "teologi" är detsamma som "religionsvetenskap" i Sverige, men inte utomlands.Vad är då "religionsvetenskap" - läran om det som människor faktiskt tror på i stället för läran om det som människor tror på? Ungefär som att ersätta astronomin med det som folk tror om astronomin, det som folk tror att astromerna sysslar med? Många människor tror nämligen att astronomi och astrologi är samma sak, och alltså att astronomerna är sysselsatta med att ställa horoskop! Visst kan man rent deskriptivt utforska människors religiösa föreställningar, och konstatera att "Jo, det är sant att många kristna tror att Jesus kunde gå på vatten."  En sådant rent deskriptiv forskning undviker elegant frågaon om Jesus verkligen gick på vatten. Men vissa svenska teologer tror sig dessutom - genom vetenskapliga studier - kunna avgöra vad människor bör tro på. Och då handlar det inte om den kristendom, som vi fått i arv från våra fäder eller mödrar. Jag har svarat så här:

Det är ett intressant påstående att ordet "teologi" inte har samma betydelse i Sverige som utomlands. Det har jag länge misstänkt, och tillåter mig alltså att vara kritisk mot åtskilliga svenska s.k. teologer.


Enligt sig själv är kristendomen en uppenbarad religion. Detta innebär att Gud vid olika historiska tillfällen (det senaste för snart 2000 år sedan) har meddelat sig med oss människor, och talat om vem han är och vad han vill. Någon ytterligare kunskap om dessa ämnen, utöver det som Gud själv har meddelat, går inte att få. Inte ens genom teologisk forskning, vilket en del svenska s.k. teologer verkar tro. Eller försöker få andra att tro. Objektet för denna s.k. forskning (Gud) är nämligen inte åtkomligt för forskning med vetenskapliga metoder.


Jonas Gardell verkar vara en av dem, som gått på bluffen, och därför är hans budskap inte riktigt kristet, stämmer inte med den givna uppenbarelsen, vad Jesus har sagt om sig själv.


Gardell är ju dessutom uppvuxen i en frikyrka, och har väl lärt sig snacksa. Att Gardell dessutom är teologie hedersdoktor är väl det som inom journalistisken kallas returinformation. De s.k. teologer som har förärat honom doktorshatten, har ju numera en teologi hedersdoktors ord på att deras egen kristendomsförvanskning är sann. Men vad kan de göra annat än att citera varandra. Själva objektet för forskningen (Gud) är ju inte åtkomlligt för vetenskaplig forskning.


De som fick del av uppenbarelsen under första generationen berättade eller skrev ner vad de sett och hört. De skrev de skrifter, som utgör Nya Testamentet. Och de förklarade för sina anhängare vad de menade med det de hade skrivit. Detta är depositum fidei, som har förts vidare från generation till generation.


Det kan man ju försöka ändra på. Men då blir det en ny lära och en ny religion. Muhammed var smart. Han sa att han hade fått nya uppenbarelser. Det kan man ju tro på om man vill. Det gör 1 miljard muslimer i världen, mot 2 miljarder kristna.


I all teologisk s.k. forskning kommer man till en´punkt, när vetenskapen inte räcker längre,. när tron är det enda man kan hänga upp argumenten på. Det förstod man redan under medeltiden. Men inte nu. "När man kan flyga till månen, kan man väl bygga en tunnel genom Hallandsåsen", sa kommunikationsminister Inez Usman. På samma sätt resonerar de s.k. teologerna vid svenska universitet. Kan man vederlägga föråldrade astronomiska teorier, kan man vederlägga den kristendom, som kristna alltid har trott på. Fan tro't!


'Tis the old time religion,
[or Give me that old time religion]
'Tis the old time religion,
'Tis the old time religion,
And it's good enough for me.


It was good for our mothers.
It was good for our mothers.
It was good for our mothers.
And it's good enough for me.


It has saved our fathers.
It has saved our fathers.
It has saved our fathers.
And it's good enough for me.


Kommentarer
Postat av: TOR

För att tala med Luther är ju tron en fri gåva, inte en prestation. Är alltså inte lönt varken att tvinga på sig själv eller någon annan en tro. När Jesus kallade sina lärjungar så var inte frågan för dem att ta ställning till en religion med en besvärlig teologi. Det enda dessa enkla människor svarade på var uppmaningen från Jesus: Följ mig! Människor med såväl förtjänster som fel och brister. Tomas tvivlade och Petrus förnekade. Men de var kallade att följa Jesus. Det ser alltså ut som att detta med att följa Jesus är den stora frågan. Inte om han bokstavligen gick på vatten eller inte. Det ser ut som att den fråga som för Jesus har en verkligt stor betydelse är om någon vill följa honom, inte om någon som följer honom tvivlar på vissa utsagor. Förvisso är väl den enkla barnatron den bästa. Men det är nog trots allt, om man ser till vad Jesus själv säger, enklare för (även) en intellektuell än för en rik man att hitta till himmelriket. Bygga teologi kan man göra beroende på hur komplicerad man själv är, inte är det Guds problem. En lära behövs men det viktigaste nu och som är sig likt från början är den uppmaning Jesus uttalade: Följ mig! Vilka som är lärjungar vet väl bara Gud.

2009-05-03 @ 11:32:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0