Den farliga månaden april: Den blomstertid nu kommer!

Den välbekanta psalmen, som är mest känd från skolavslutningarna i juni, borde vara mer aktuell i april - som är årets farligaste månad. För det är ju nu som hela naturen gör sig redo för den blonstertid som strax ska komma. Vinterklotet är för länge sedan upplöst och full aktivitet råder i den fortfarande slutna bikupan. De arbetsbin, som föddes under senhösten, och som ännu inte sett dagsljus tömmer pollenförråden för att mata de larver som ska bli sommarbin. Om det ska bli en riklig honungsskörd beror på att tillräckligt många sommarbin dras upp. Om inte fjolårets sista sommarbin har dragit in tillräcklig med foder under den korta stunder då den sjunkande hösttemperaturen tillät flygturer utanför kupan, kan det vara ide att stödutfodra med med extra proteinfoder. Och detta särskilt om man har gjort avläggare. Svaga samhällen under hösten tenderar att bli svaga samhällen nästa sommar.

Aprilnätterna kan bli rejält kalla. Men samhället är väckt ur sin vinterdvala och vinterklotet är upplöst, varför det enskilda biet är mer exponerat för låga temperaturer. Man kan vara nästan helt säker på att alla bisamhället har överlevt till början av april, med den kalla vinter som har varit. Det är tvärtom de varma vintrarna som är farliga, om bina får för sig att våren har kommit redan i januari och upplöser vinterklotet. Dels därför att det kan bli kallt igen, och utan vinterklot har de enskilda bina svårt att hålla värmen. Och dels därför att vintefodret kan ta slut. Om det har varit varma vintrar kan det vara nödvändigt att stödutfodra med energifodrat redan i januari.

Men det är störst risk att vinterfodret tar slut under senvintern eller i april, innan bina kan flyta ut och proviantera själva. Därför kan det vara en god idé att ha en foderanordning som kan sitta på hela vintern, dvs en foderlåda. Med andra ufodringsmetoder finns risken att bina flyger ut, när man ska sätta på foderanordningen.

Under senhösten diskuterade jag jungfrufödseln i ett par inlägg. Det är ju en ofta omhuldad tes hos ateister att jungfrufödslar inte alls förekommer i naturen, och kan därför inte ha förekommit hos jungfru Maria. Ateisterna söker ju hela tiden "naturliga förklaringar" till de under som Gud gör. Men jungrufödslar förekommer i naturen. Om ett bisamhälle har varit drottninglöst en längre tid, så att arbetsbina inte längre påverkas av drottning-feroman, börjar de lägga ägg. Eftersom arbetsbina är oparade blir det bokstavligen junfrufödslar. Ett sådant bisamhälle är emellertid dödsdömt på sikt, eftersom det bara kan komma drönare ur arbetsbinas ägg.

Detta innebär naturligtvis inte att jungfrufödslar är biologiskt möjliga hos människor. Men skulle det då inte vara möjligt för Gud att genom ett mirakel åstadkomma det som faktiskt förekommer hos andra arten. Biodling är en lärorik hobby som alla kristna borde prova på någon gång i livet. Och många kristna gör det. Flera av Sveriges ledande biodlare är aktiva kristna.

Mitt råd under december var att den som tänkt börja med biodling borde använda december månad för planering och studier (teori) i biodling, för att börja de praktiska förberedelserna direkt efter nyår. Även om det finns färdig kupmateriel att köpa, återstår mycket som man måste göra själv. Och det blir billigare att köpa halvfabrikat. Det är dessutom bra att få in rätt arbetsordning redan från början. Man bör alltså inte vänta med kupsnickeri och andra förberedelser tills säsongen redan har¨börjat. De sommardagar, som man inte är upptagen med biodlingen, bör var ledig och ägna sig åt andra aktiviteter, arbete i trädgården eller bara avkoppling.

Sina första bisamhällen köper man av en etablerad biodlare helst under försommaren. Även om man köper avläggare (de samhällen som säljs under försommaren brukar vara avläggare) hinner man med att göra egna avläggare, som hinner bli tillräckligt starka samhällen under sommaren för att överleva kommande vinter. Högsäsong för honungsproduktionen är tiden före midsommaren. Efter midsommar avtar honungsproduktionen succesivt  och upphör helt under september eller oktober.


Kommentarer
Postat av: Jonas Åkerström

Hej Lars!

Intressant inlägg. Har i helgen provat ge mina bin Mellifera Carnica pollensubstitut i form av hönsägg och socker. I fjol gjorde jag mitt första försök och det gick bra. Våren är långsamt på väg här i Västerbotten och jag hoppas att mina bin kommer att få en bra vårutveckling. Vår präst celebrerade för övrigt en mässa i S:t Andreas kapell, där jag hoppas att min biodling ska kunna få rum längre fram på 2010-talet i kapellets källarvåning. Herrens frid!

2010-04-27 @ 14:39:33
URL: http://www.elbk.org

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0