Hösthallon



Rudbeckian, som är en av de senaste höstblommarna, finns i flera färger och storlekar. Bilden visar medelstor gul rudbecka med rikligt med pollen, som behövs för yngelutvecklingen på våren. Plantera i varmt och soligt läge nära bikuporna, eftersom binas samlariver är låg under de korta och kalla höstdagarna!


För somliga växter finns det en andra blomstertid. Är det likadant bland oss människor, att vi finner den riktigt stora kärleken på äldre dar? När vi minst anar. Då sker det helt osannolika. Kyrkans Tidning berättar idag om en äldre man som träffat en ny kvinna. Han beskriver henne som aktiv, impulsiv och inte konflikträdd. Jag, tror att det är sådana kvinnor som vi äldre män förälskar oss i. En sådan har jag funnit. Men till skillnad, mot den man som Kyrkans Tidning berättar om, har jag verkligen inte planerat för en ny relation. Utan det bara händer, oplanerat, oförberett.

--------

I bisamhället råder full aktivitet. Och biodlaren kan snart andas ut - och förberedas sig på en arbetsintensiv tid. Efter månadsskiftet april / maj, är det slut på de kalla vinternätterna. Det är inte de ännu kallare midvinternätterna som är farliga, för då råder näst intill ingen aktivitet i kupan, utan bina är samlade i ett klot, där de värmer varandra.

Insekter är växelvarma djur. De anpassar kroppstemperaturen till omgivningen. Och när deras kropptemperatur sjunker blir de slöa och passiva. De kan bli stela av köld, för att sedan vakna upp igen. Insekter dör av köld bara om deras kroppsvätskor fryser till is, för då sprängs de. Men nu pågår yngelproduktionen för fullt i kupan, och snart flyger de äldre bina ut och samlar nektar och pollen. Detta är arbetsbinas sista uppgift i livet. De yngsta arbetsbina sköter larverna, och kallas därför ibland ambin. Ty det är naturens ordning. De yngsta vuxna är bäst som föräldrar, medan de äldre passar bäst för uppgifter utanför hemmet. 

Högsäsong för honungsproduktionen är tiden från början av maj till midsommar. Sedan sjunker den succesivt och upphör helt i september eller oktober.Därför är intersset för höstblommande växter stort hos biodlare. Bina själv bryr sig knappast. De har ju fyllda förråd sedan midsommar och behöver (i naturligt tilltånd) bara ersätta det som förbrukas under det som är högsommar, sett ur mänsklig synpunkt. 

De senast blommande växterna är murgröna och rudbeckia - som är en mycket vacker blomma och en prydnad för varje trädgård. Trots att rudbeckian har rikligt med pollen och nektar, bidrar den inte mycket till honungsproduktionen. Redan under sensommaren börjar dagarna bli för korta och kalla för att utlösa någon större samlariver hos bina. 

Däremot tror jag på kärleken mellan två äldre människor, den lyser starkt som en rudbeckia en oktoberdag.  

---------

Varför skriva om höstblommande växter om våren? Kanske för att visa att man måste följa livets rytm. Höstkärleken är kanske den vackraste, men det är ungdomens kärkek som ger den rikligaste avkomman. Medelåldern för förstföderskor i Sverige skjuts succesivt uppåt i åldrarna med ökande fertilitetsproblem som följd. I regeringsställning driver kristdemokraterna en människofientlig politik, som har gjort det till en plikt för kvinnor som exempelvis inte är färdiga med sina studier att abortera sina första barn. En del av dessa kvinnor lyckas aldrig bli gravida på nytt. Oplanerat barn. Om en oplanerad relation mellan mor och barn, är så hemsk så att barnet måste dödas, vad ska man då säga om min helt oplanerade relation med en 67-årig kvinna - Opassande?!

Finns det inga kristna människor i Sverige, som kan kasta ut Mammons-dyrkarna Göran Hägglund och Mats Odell ur regeringen? Många av deras väljare anser ju faktiskt att abort är mord, och ändå fortsätter de att rösta på dem. Oavsett vad man i övrigt må tycka om vänsteralternativet, står det klart att det skulle göras färre aborter av ekonomiska skäl med exempelvis Ohly i stället för Hägglund som socialminister - och då skulle det totala antalet arborter sjunka med kanske ett par tusen. Det låter ju inte mycket, men det handlar ju ändä om barn som blir födda - om oplanerade relationer som berikar livet.

Men de måste ha rimliga ekonomiska villkor, och det är regeringens skyldighet att ge dem det. Men kristdemokraterna i regeringen väljer skattesänkningar för sina egna väljargrupper för livet för de ofödda.

Är det någon slump att dödshjälpsdebatten har tagit ny fart, dvs aktiv avlivning av personer i livets slutskede, har fått förnyad fart sedan Göran Hägglund blivit socialminister och Mats Odell finansmarknadsminister? Att stänga av en respirator (passiv dödshjälp) kan tyckas vara respekt för patientens egen vilja. Kanske det. Men när media hyllar beslutet som fullständigt oproblematiskt har man missat något väsentligt. Och när en sjukhuspräst hyllar beslutet om rätt att stänga av respritator, undrar man om inte den prästen har bytt sida och dyrkar Mammon med människooffer. 

Veckans nummer av Kyrkans Tidning handlar alltså om den samhällsekonomiskt ofarliga kärleken (inga barn blir gjorda) mellan äldre. Samt om när det är dags att dö. 

Kärleken är intensiv. Gud gjorde så att våra vägar korsades till sist, så att vi blev medvent om varandras existens.  Bättre sent än aldrig. Men några nya samhällsmedborgare, som kanske kommer att uppfattas som oönskade av socialministern och finansmarknadsminister, kommer aldrig att födas ur vår relation.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0