Biåret

Bioåret har nått sitt slut, men forftfarande finns jobb att göra för biodlaren. Och för den blivande biodlaren. Börja planera nu, så att det blir rejält gjort! Bina har ännu inte bildat vinterklot. Drottningen lägger sina sista ägg, det kan variera mellan olika delar av landet. De ungbin som ska ingå i vinterklotet, som inte kommer att se dagsljus förrän nästa vår, kläcks nu. Det går bra att öppna kupan och studera livet i densamma. Det bör du göra så ofta du kan, om du är nybliven biodlare, för att lära dig att hitta snabbt hitta drottningen. Och för att lära dig skilja mellan yngelkakor, pollenkakor och honungskakor.

Ett gott råd är att skaffa böcker med stora färgplascher av vaxkakor med påsittande bin i naturlig storlek. Det är skillnad mellan att se tvådimensionellt och tredimensionellt. Den nyblivna biodlaren måste lära sig att "översätta" den tvådimensionella färgplanscherna till den tredimensionella verkligheten. Den rutinerade biodlaren, som arbetar snabbt och effektivt, har "blick" för tillståndet i kupan. Att man tillägnar sig de förmågan är en förutsättning för att ha biodling som försöjrning på hel- eller deltid. Annars är det bara "hobby" - en väl så intressant sådan.

Ute i naturen kan man fortfarande se blommande växter. Ljung är en höstväxt, och ljunghonung är den bästa, enligt många konsumenter. Men svårslungad. De sista höstväxterna, som kan bidra till honungsskörden, är murgröna och rudbeckia, som blommar långt i i oktober. Men  redan nu är dagarna korta och kalla. Och binas samlariver är nästan obefintlig vid under + 18 grader. Detta är också anledningen till att bina kommer igång ganska sent på våren. Humlor är tidigare. Detta är saker, man bör tänka på när man planerar sin biodling. Och när man vinterfodrar. Det kan behövas extra proteinfoder under våren för att få igång yngelproduktionen.

Detta bör man också tänka på, när man väljer uppställningsplats för kuporna. Det bör vara på ett varmt ställe i trädården eller skogsläntan. Vårsolen ska värma upp luften framför kupan under vårdagarna, för att det ska bli en tidig start på samlandet. Man kan öka honungsskörden genom att odla biväxter i närheten av kupan. Det finns kataloger med växter, som ger rikligt med nektar. Och det är ju blommornas nektar som är råvaran för honungen.

Genom valet av biväxter, genom att välja väster som blommar tidigt om våren eller sent om hösten, kan man förlänga säsongen något. Men dem ska man odla på varma ställen nära kupan. Under midsommartid och under högsommaren blommar tillräckligt många växter, så att man inte behöver odla biväxter, utom på extremt bifattiga ställen. Under högsommaren är det framföraltt vitklöver och rödklöver som ger mycket nektar.

Om man har ett fåtal kupor, bör de placeras med flustret mot söder eller sydytost. Har man många kupor kan man ställa dem i en halvcirkel med de mitterst kuporna i syd eller sydsost.  Vet dock ingen annan än jag själv som har provat det, men det rekommenderas i facklitteratur. Det är nämligen så att olika blommor öppar sig för besökande insekter under olika tider av dagen. Med halvcirkelplacering får vissa kupor mest sol på sig under på morgon / förmiddag, och andra under eftermiddag /kväll. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0