Moderaterna behövs också!

Nu, när jag börjar skriva dettas inlägg återstår fem minuter innan vallokalerna stänger. Snart får vi veta om Sverige fortfarande har en stab il regering, eller om regeringskriser och finanskriser kommer att avlösa varandra. Vilket av blocket somän vinner, får vi hoppas att segraren har en stabil majoritet bakom sig.

Eftersom jag två gånger har skrivit om vänsterpartiets behövlighet är detvälbästattpåeka att både socialdemokraterna och moderaterna ocksåbehövs. Vilkafler partier än v, s och m som behövs, kan däremot diskuteras. Vem behöver Kristdemokraterna? Inte kristenheten, i varje fall. Varken den bekännelsetrogna eller den mer "liberalteologiska". Det är bättre omde kristna sprider ut sig över hela det politska fältet. Det är fel tänkt att personer med olika social och ekonomisk bagkrund skulle vilja ha samma finanspolitik och samma socialpolitik för att man eventuellt har samma åsikster i teologiska frågor.

Folkpartiet behövs som bärare av de liberala idéer som betytt så mycket för framväxten av det moderna samhället. Men man borde kanske blåsa liv i planerna under 1950-talet att slå ihop folkpartiet och centerpartiet till ett mittenparti på den borgerliga planhalvan. Partiet närmast till höger om mitten. Och då borde väl socialdemokraterna vara partiet närmast till vänster om mitten?

Eller är det miljöpartiet?

Det behöver inte vara en uppsjö med olika partier. Det finns redan sju partier i riksdagen, och det är ett eller två partier för mycket. men det är viktigt att de som finns täcker in hela det politiska fältet från vänster till höger. Om tillräckligt många väljare tycker att det inte finns något parti som tillvaratarderas  intressen, finns det utrymme för ett nytt parti.

Mina inlägg om vänsgerpartiet har handlat om just det. Dragningen av vänsterpartiet mot mitten har skapat ett utrycmme till vänster om´vänsterpartiet, avmänniskor som har missgynnats ekonomikst av den borerliga regeringspolitiken. Och det är b land dem som sveriedemokraterna har fiskat röster genom att ställa invandrare mot pensionärer.

Vänsterns klassiska krav, men extremhögerns klassiska metoder.

Igår bläddrade jag i en´bok om s-ledningens position på vänster- högerskalan. Majoriteten av ledande socialdemokrater tillhör partiets vänsterflygel, men partiledaren Mona Sahlin och kretsen närmast henne tillhör partiets högerflygel. Men så tror jag ibnte att Sahlin har uppfattats av borgerliga väljare som kunde tänka sig att byta block, omdet inte skulle bli för vänstervridet.

Socialdemokraaternas vänswterflygel bevakar noga varje steg som Sahlin tar och ryter ifrån om det blir för mycket höger.

Så har socialdemokratin uppfattats sommer vänstervriden äbn den egentligen är av potentiellá blockbytare på den borgerliga sidan. Miljöpartiet uppfattas som ett högerparti av sossarnas vänsterflygel. Men med sin dragning till det utomparlamentariska och med sin kutlruradikalism torde mp uppfattas som ett vänsterparti av många borgerliga väljare. Samarbetet s + v + mp torde alltså inte locka många borerliga väljare att byta block. Men hr uppenb arligen lett till att många s-väljare har bytt parti.
..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0