Monas fall och kd:s upplösning

Det ena skulle kunna leda till det andra. Kd är ett parti som definitivt inte behövs. Det är enbart fånigt att tro att alla kristna skulle kunna enas kring kring en gemensam politisk linje om skatterna, finanspolitiken, avregleringarna, jobben, bidragen, vindkraften (snacka om bidrag!) etc.

Det finns en mängd faktorer som påverkar den enskildes partival. Inte minst hur man gynnas eller missgynnas av det ena eller andra partiets politik. Och hur detta presenteras av media och partierna själva. Är det riktigt som alliansen säger att åtstramningar nu ger utrymme åt välståndsökningar i framtiden? Eller som socialdemokraterna säger "Vi kan inte vänta"? Vänder sig partierna till olika åldersgrupper?

I föregående inlägg på denna blogg skrev jag om en undersökning som visar hur olika olika delar av befolkningen röstar. Socialdemokraterna hade vunnit med 62 % om "min" grupp fått avgöra valet. Men kd hade blivit största borgerliga parti, med 15 % av rösterna. Hur ofta man går i kyrkan var alltså en av frågorna. Bland ateister i "min"grupp torde över 70 % rösta på socialdemokraterna.

Finns det kristna socialdemokrater? Obs att jag med "socialdemokrater" avser både medlemmar och väljare. Svaret är obetingat ja, även om siffrorna avser en del av befolkningen, som uppenbarligen inte är representativ för hela befolkningen. Sossarna förlorade ju valet i stort.

Att det finns kristna moderater, kristna folkpartister och  kristna centerpartister behöverväl  inte sägas? Eller tror någon att alla kristna alliansväljare röstar på kristdemokraterna? 

Faktum är att Kristdemokraterna har dränerat de andra partierna på kristet inflytande på alla ledande nivåer -men att somliga partiledningar använder sina kristna medlemmar till att spänna kyrkan som ett dragdjur framför sitt eget ideologiska lass. 

Under ytan är Socialdemokraterna ett parti som har splittrats av olika särintressen. Förutom det klassiska "särintresset" inom partiet, som fortfarande vid högtidliga tillfällen kallar sig "arbetarrörelsen" (d.v.s. LO), kämpar feminister, ateister, islamister, queer, etc om makten över partiapparaten. Som naturligtvis inte vill veta av någon kristen påtryckningsgrupp.

I stort sett samma situation råder inom de borgerliga partierna. Kd stödjer ju ändå alliansen, och då kan de andra borgerliga partierna koncentrera sig på att locka de icke-kristna.

Under sin tid som riksdagsparti har kd drivits från den ena eftergiften till den andra. Det började med naiva förhoppningar om att ett 4-procentsparti skulle kunna påtvinga hela befolkningen en kristen livsstil. Nu vågar man inte ens försvara rätten till en kristen livsstil för dem som själva så önskar. Kristna föräldrar får inte uppfostra sina barn till en kristen livsstil. Kristdemokrater i landsting och politiker anslår pengar till kampanjer för avancerat sex bland 13-åringar. RFSU tillåts hålla möten under skoltid för att föräldrarna inte ska ana något.

Att sedan muslimska föräldrar inte tillåter sina barn, och särskilt sina döttrar, att umgås med svenska skolkamrater, är föga förvånande när fega uslingar med "krist" i partinamnet accepterar detta utan hörbara protester. Och att svenska ungdomar, och särskilt unga män i förorterna, som känner sig diskriminerade av särskilt muslimerna, men även av kristna invandrare, röster på SD borde inte förvåna någon.

Samtidigt som Sverige till följd av invandringen har fått en mer moralkonservativ befolkning tillåter alla partier, inklusive kd, sexhuliganer med politisk hemvist inom miljöpartiet och extremvänstern att elda under etniska konflikter mellan "svenskar" och invandrare.

Hur många muslimer röstade på de rödgröna? Hur många katoliker? Hur många ortodoxa? Att framträda gemensamt med mp och v var ingen vinnarstrategi för s bland religiöst troende invandrare.

Men kd är alltså inget alternativt för kristna väljare. Det behövs en tvärpolitisk organisation för implementering av kristna värderingar och krav i alla partier.

Kommentarer
Postat av: Lasse

"Men kd är alltså inget alternativt för kristna väljare. Det behövs en tvärpolitisk organisation för implementering av kristna värderingar och krav i alla partier."

Det är nog ganska kört i dagens opinionsklimat. Annars en intressant blogg för en gångs skull. I a f det lilla jag läst ( t ex om varför det gick som det gick för S). Sen kan dina analyser säkert behöva lite förbättringar här och var. T ex behövs nog Kd för många som inte bryr sig så mycket om religionen men är lite mer kulturkonservativt lagda.

2010-09-24 @ 11:25:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0