Varför inte alkoholfritt på krogen?

En krögare kan mista utskäkningstillståndet om han har obetalda skatteskulder. En krögare som sköter sig oklanderligt får servera starksprit som gästerna blir ordentligt berusade av, oavsett hur stor risken är att gästerna hamnar i missbruk. Den enda inskränkningen är att märkbart berusade personer inte får serveras. Vi är i princip tillbaka till 1800-talet, då näringsfriheten för krögarna prioriterades högre än folknykterheten.

Nykterhetsivrare, som uppmanade till bojkott av krogarna, dömdes till fängelse för brott mot "av lagen skyddat intresse", d.v.s rätten att servera alkohol. Sedan kom en mellantid, då alkoholpolitiken överordnades näringsfriheten för krögarna. De kommunala nykterhetsnämnderna bestämde. Och kommuner med starka nykterhets- eller frikyrkointressen var torrlagda.

Men nattvarden var helig. Det var riktigt vin i nattvarden och det ifrågasattes aldrig.

Nu är "blåbandist" ett skällsord. Men ingen riskerar fängelse om han står med ett plakat utanför en krog. Men skymforden skulle förstås hagla.

Så då ger man sig på nattvarden i stället. Och det handlar faktiskt inte om solidaritet med missbrukare. Det är möjligt med särlösningar för dem. Nej, nu handlar det om att göra kyrkan till en "alkoholfri zon".

Den profana och profanerande nykterhetsrörelsen förklarar enligt Kyrkans tidning, att det handlar om kyrkans opinionsbildande makt. Det hörde vi senast när företrädare för RFSU vill att kyrkan ska välsigna de "polyamorösa äktenskapen". Då skulle sodomin bli mer accepterad av den profana samhället.

Men låt oss nu göra tanke-experimentet. Om man inför alkoholfri nattvard i Storkyrkan så blir krogarna i Gamla Stan torrlagda? Krögare och turister känner opinionsvindarna från det alkholfria nattvardsbordet...

Dags att slakta den heliga kon - den helt urspårade nykterhetsrörelsen.
Dom gör vin & spritbranschens ärenden med sin pseudokamp. 

Och var det inte en kristdemokratisk minister (pingstvän och helnykterist?) som sålde statliga Vin & Sprit till utländska kapitalintressen, med affärsidé att öka vinsten genom ökad försäljning? 

Tro mig - Kristdemokraterna behövs inte i riksdagen.   


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0