Att placera i fel kollektiv

De extemt högerextrema - nynazisterna - har systematiskt flyttat fram sina positioner, sedan de mer eller mindre tvingades under jorden i slutet av 1940-talet. De har sklckligt kopierat den kommunistiska folkfrontspolitiken, som formades under 1930-talet i kampen mot just nazismen och fick en kort renässans efter 1968. Att som en liten minoritet organisera och leda stora, folkliga rörelser.

Var A.B. Breivik verkligen en enstöring som sökte sammanhang, som det påstås på en blogg? Det är att placera honom i fel kollektiv, tycker jag.

Uppdrag Granskning hade för drygt en vecka sedan ett ovanligt genomarbetat och välgjort reportage om det sammanhang som uppenbarligen varit Breiviks. Man hade gjort en ovanligt grundlig research, och bland annat använt infiltratörer, som deltagit i högerextrema möten och aktioner. Det är inte bara journalistisk när den är som bäst. Utan det är också journalistik som har utförts av journalister som är värda att beundras för sitt mod. Så olikt den slaskjournalistik, som jag tidigare har skrivit om.

De intervjuade förnekade våldsideologi. Är de trovärdiga bara för att de bar slips? Så olikt 1930-talets nazister, som öppet stödde en våldsideologi. Men det är andra förhållanden nu.

Att Breviks dåd var "sjuka*", enligt gängse jargong, bevisar inte att han själv var sjuk. Till de mer bizarra delarna av den rättspsykiatriska undersökningen hör att hans ovilja att avslöja om han haft medhjälpare (som givit mer konkret hjälp) och vilka de i så fall var, har tolkats som att han "hört röster".

Att varken polisen eller rättspsykiatrerna har lyckats förleda honom att avslöja sina kontakter, tycker inte jag tyder på någon psykisk sjukdom. Att få psykiskt sjuka personer att tala är inte svårt. Breivik hade säkerligen dömt sig själv till döden, om han avslöjat sina kontakter. Varken fängelser eller rättspsykiatriska sjukhus är tillräckligt säkra för en "förrädare".

Uppdrag Granskning avslöjade åtminstone en del av hans kontakter, de med den extremt våldsamma högerextrema rörelsen English Defense Leage, som tydligen har avknoppningar i Sverige sedan maj 2011.

Enligt pressuppgifter har mannen som dödade häktesvakten i Huddinge dömts till livstids fängelse för mord. Trots att det dådet stämmer mycket bättre med Breiviks diagnos, paranoid schizofreni. Ett tydligen oplanerat och helt besinningslöst våld. Breivik hade planerat sina dåd under tio år, och utförde mördandet med stor precision. Samvetet hade han bedövat med rohypnol och anabola sterioder. En vanlig metod bland yrkesmördare. Det ingick i planeringen, och är alltså inget sjukdomssymtom.

Paranoid schizofreni är i sig en "skum" diagnos. Samtliga fall som jag känner till, har berott på svår drogabstinens med bizarra hallucinationer, inbillade monster, o. dyl. Mördaren i Huddinge hade ganska nyligen börjat använda knark, som han givetvis inte hade tillgång till sedan han hamnat i häktet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0