Diagnosen löste straffrättsligt problem

Problemet med rättspykiatri är att brottslingar inte kan ha andra sjukdomar än icke-kriminella personer. Ett mord är ett mord även vid uppgörelser mellan kriminella.  Dödligt våld är dödligt våld även om den som utsätts själv är kriminell. Och en förkyld brottsling har förmodligen drabbats av samma sorts bacieller som icke-kriminella personer i omgivningen.

Eller är förkylda personer mer benägna att begå brott än andra? Brotten begås kanske "under påverkan av förkylning"? Om en brottsling begick brottet medan han var förkyld, så är väl förkylningen orsaken till brottet? Ju värre sjukdom desto grövre brott. En person som är blind, döv och rörelsehindrad och har 42 graders feber år säkert kapabel att råna banken och försvinna spårlöst?

I kväll såg jag ett program med polisprofessorn G W Persson, som citerade Martin Grann, som är rättspsykiatriker och forskare på Brottsförebyggande rådet. Grann har forskat mycket om våldsbrott. Grann anser, enligt Leif G W Persson att Breivik har varit alldeles för "handlingskapabel" för den diagnos som han fått. Om en person med den diagnosen (paranoid schizofreni) försöker begå ett planerat brott, så klantar han till det.

En ytterligare kontraindikation mot just paranoid shcizofreni är det politiska manifest på 1.500 sidor som Breivik har skrivit. Det är språkligt alldeles för välordnat för att vara skrivet av en sjuk person.

Leif G W Persson slog fast att de norska rättspykiatriekerna säkerligen inte hade varit utsatt för politiska påtryckningar. Men diagnosen kom mycket lägligt för politikerna i ett land, där högsta fängslestraffet för ett så allvarligt brott bara är 16 år. Han sa att ingen psykiatriker skulle våga friskförklara Breivik efter så kort tid, utan att han kommer att  hållas inspärrad på sjuhuset under betydligt längre tid.

Vetenskap?


Kommentarer
Postat av: nya tant lila

Jaså, trodde inte LGW Persson att det var för att Breivik var vit!?

2011-12-08 @ 01:38:04
URL: http://lilatankar.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0