De närmast sörjande?

Skulle den illegala invandringen från Afrika till Europa upphöra om alla konsekvent skickades tillbaka? Vad skulle hända om Europa öppnade sina gränser, så att det bara var att stiga på båten? Problemet finns i andra delar av världen, exempelvis vid gränsen mellan USA och Mexico. Ju svårare att passera gränsen, desto större risker är de illegala immigranterna tydligen beredda att ta. Jag kan inte se någon annan lösning på problemet än demokrati i alla länder och ekonomisk utjämning mellan länder och världsdelar. Men det kommer att ta mycket lång tid.

Sedan upproret i Libyen började har minst 1.200 personer drunknat i Medelhavet under försök att nå den norra stranden, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Det framgår inte vilka de omkomna var. Om de var libyer eller flyktingr från andra delar av Afrika. Flera s.k gästarbetare i Libyen har transporterats hem genom FN:s försorg, och har väl inte haft anledning att fly över Medelhavet.

Det fanns överenskommelser med Khadaffi-regimen om att Libyen skulle hindra flyktingar från andra afrijkanska länder att fortsätta till Europa. De överenskommelserna hiar naturligtvis inte kunnat hållas under upproret. Hur många libyer, som har dött i striderna, vet ingen. Men en sak är säker: Många fler hade dött, om Khadaffi hade fått hållas.

Kommer Libyen att bli en demokrati? Kommer flyktingströmmarna att öka eller minska sedan Khadaffi har störtats? Initialt kommer de nog att öka, men därefter att minska. Med tiden - men det ligger nog långt fram i tiden - kommer flyktingströmmarna från övriga delar av Afrika också att minska. Det som sker i Nordafrika ger hela Afrika hopp om en bättre framtid.

Det är naturligtvis viktigt att Libyen inte glider in i en ny diktatur, såsom skedde i Iran efter upproret mot shahen 1979. Sett ur den aspekten är det en välgärning att den ultrareaktionära terrorledaren bin Laden är borta.

bin Laden har många "närmast sörjande" bland svenska politiker och opinionsbildare. Ingen nämner med ett ord de över tusen personer som har omkommit i Medelhavets vågor i desperata försök att nå den norra stranden. De fick ingen rättegång. Hade de lyckats ta sig ända till Sverige hade deras asylansökningar prövats i en rättegång.

Såsom omständigheterna nu är, kan ingen lastas för att de inte fick sin sak prövad i någon domstol. Men ingen kostar ens på sig ett beklagande. Inte ens de, som är uppröda över att bin Laden "mördades" i stället för att ställas inför rätta som en vanlig smågangster.

Är det inte konstigt att människoliv värderas så olika? Har en terrornätverksledare, som har förklarat krig mot hela det amerikanska folket och har tusentals oskyldiga liv på sitt samvete, ett större människovärde än de som bara försökte få en bättre framtid?

bin Laden dog i strid. Han blev inte mördad. Att påstå det är att likställa offer och förövare samt vanliga hederliga muslimer med dem som begår de ruskigste våldsdåd i islams namn.

bin Laden har utfärdat en formell krigsförklaring mot USA. Hans s.k. hem i Abbottabad var en kommandocentral. al Qaida var mer centraliserat en man än vad man givit sken av. Att bin Laden inte varit formell statschef i något land gör honom inte till en vanlig kriminell. Han har haft tydliga ambitioner att lägga länder under sig, och har varit nära att lyckas.

Al Qaida har infitrerat den pakistanska militären, säkerhetstjänsten och polisen. Navy Seal har opererat på fientlig mark. Ingen hade kommit till dessa elitsoldaters undsättning om de hade misslyckats. Man förlorade en helikopter, och var alltså hårt trängda när bin Laden sköts.

Vems ansvar hade det varit om bin Laden hade kommit undan och kunnat fortsätta att utöva terror, fortsätta att beordra självmordsbombare att uppsöka folkmassor och ta andra med sig i döden?

Nej, alla dessa borde saklöst ha offrats för att ge bin Laden en skådeprocess!?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0