Hur frisk måste man vara för att vara riktigt sjuk?

Det är ett gammalt skämt bland mentalpatienter: "På det här stället måste man vara frisk för att vara sjuk". Eller: "På det här stället måste man vara frisk för att stå ut med vården". Eller den gamle mentalskötaren som inte vågade gå utanför sjukhusområdet: "Våra patienter har vi fått pli på, men dom där ute på stan, som är allt riktigt sjuka dom".

Eller när man hade slagit ihop mentalsjukhuset med det intilligande kroppssjukhuset och mentalskötarna hade börjat äta i kroppssjukhustes matsal: "Där är de riktigt sjuka. Det sitter ett gäng med typiska förbrytarutseenden och vita rockar och fantiserar om att de sprättar upp magen på folk."

Ännu ett exempel på intellektuell härdsmälta inom psykiatrin levererades idag när den norska nynazisten Anders Bering Breivik fick sin diagnos: "paranoid schizofreni".  Hade han sprungit och gömt sig för att undkomma inbillade förföljare, eller vad?

Han trodde att han var utvald att avgöra vilka som skulle leva eller dö. Och det är ju sant att han hade skonat någon som han hade kunnat döda.

Den engelska psykiatrikern R.D. Laing, som skrivit en bok om sin tid som armépsykiatriker under Korea-kriget. Inför varje dag kom en dagorder från militärledningen om hur många soldater som behövdes i kriget och hur många som skulle vara sjuka. Kroppsläkarens uppgift var att sjukförlara de som var sjuka. Armépsykiatgrikerns uppgift var att sjukförlara resten för att sjukkvoten skulle vara uppfylld. Till att börja med de, som hade samvetsbetänkligheter mot att döda fiender, och sedan de som var rädda för att själva bli dödade.

Efter kriget fick Laing jobb som psykiatriker på ett mentalsjukhus hemma i Englad. Historien förtäljer inte om det var ett rättspsykiatriskt sjukhus, men kanske var det ett sådant. Tu Laing upptäckte att det som var friskt i det militära var sjukt i det civila, och tvärtom.

Laing drog därav slutsatsen att psykiatri inte är någon vetenskap, utan en verksamhet som går ut på att leverera de diagnoser, som någon myndighet (eller någon försvarsadvokat) vill ha.

Jag säger inte att jag delar Laings slutsats till fullo. Men påstår man att det finns särskilda rättspsykiatriska sjukdomar, som skiljer sig från de sjukdomar som icke.kriminella patienter har, o så fall har Laing rätt. Det finns inga sjukdomar, som gör att en mördare dödar med sådan precision som Breivik gjorde. Ett ganska säkert symtom på psykisk sjukdom hos en brottsling är att han misslyckas med sitt brottsliga uppsåt - eller, om han lyckas genomföra brottet, så beror det på mer tur än skicklighet.

Kriminella personer lever ett både fysiskt och psykiskt farligt liv. Därför torde den psykiska hälsan bland kriminella vara sämre än hos genomsnittsbefolkningen. Men att skylla alla särskilt vedervärdiga brott på en psykisk sjukdom, är att utsätta icke-kriminella psykiatripatienter för ett onödigt lidande - och ofta en social utstötning som försvårar deras tillfrisknande. 

Samtidgt har den ideologi, som låg bakom Breivisk brott, frikänts från all skuld. En triumf för Jimmie Åkesson, sd! 

Kommentarer
Postat av: nya tant lila

Inte visste jag att Jimmie Åkesson är tempelriddare!???

2011-11-30 @ 15:45:23
URL: http://lilatankar.blogspot.com
Postat av: Lars Flemström

Det visste inte jag heller innan jag läste din kommentar. Är det sant? Var har du fått tag i den uppgiften? Är det en tillförlitlig källa?

2011-11-30 @ 17:46:11
Postat av: nya tant lila

Ja, du antyder ju att Jimmie Åkesson och han hade samma ideologi, så då måste du väl mena att J.Å. är tempelriddare!

2011-11-30 @ 19:08:37
URL: http://lilatankar.blospot.com
Postat av: Lars Flemström

Jag syftar på J Å:s uttalande i BLT omedelbart efter massakern.

2011-12-01 @ 07:41:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0