Nyhetens behag eller fördärv

Man kan ju inte varje gång något nytt uppenbarar sig på arbetsmarknaden eller i samhället i övrigt säga: "Det här strider mot alla gamla doktriner, så det ska bekämpas med alla medel".  Man bör i stället fråga "Kan vi göra någonting bra av det här?"

Att människor, som har fullt upp med att planera produktionen och odla kundkontakter - och dessutom måste jobba en helsickes massa timmar rent praktiskt i sina företaga - dessutom ska vara experter på arbetsrätt, det är att begära för mycket.

Om det finns någonting som verkligen är så dåligt så att det måste bekämpas, så är det idén att hindra i övrigt  framgångsrika företagare att ha anställd personal arbetandes hos sig, enbart för att de är inkompetenta som arbetsgivare.

Lika självklart som att man kan leja bort andra arbetsuppgifter, som man inte klarar av själv (exempelvis bokföringen) borde man kunna leja bort arbetsgivarfunktionen till ett företag som år proffs på det området.

Den som driver ett storföretag med flera hundra anställda har råd att anställa en personalchef, som kan allt om arbeträtt och personalfrågor. Det kan inte den företagare, som bara har en eller ett fåtal anställda göra.

En småföretagare, som inte enbart anställer sina egna släktingar, måste ständigt gå omkring och vara nervös för att bryta mot någon regel och åka på hiskliga skadestånd i Arbetsdomstolen. Ett bemanninsföretag ska inte bara hyra ut arbetskraft, utan ska dessutom ha hela det juridiska ansvaret som arbetsgivare.

Bemanningsföretaget ska naturligtvis också ha huvudansvaret för arbetsmiljön hos sina kunder, så att den uthyrda arbetskraften inte utsätts för risker eller obehag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0