Vi gillar olika - olika??!

Allting som Katolska kyrkan gör är rätt. Allting som Svenska kyrkan gör är fel. Så kan man sammanfatta vissa kommentarer på domprostens blogg. För den som tänker "konspiration!" framstår publiceringen av katolikernas ständiga tillrättavisningar av oss kristna på domprostens blogg som ett led i en antikatolsk agenda: Låt katolikerna skämma ut sig!

Synnkretismens alla avarter sprids nu från högsta katolska instans. Katoliker, muslimer,.judar och rena avgudadyrkare samlas till gemensam bön till sina respektive gudar, allt från Livets Gud (den kristne Guden) till hedniska dödsgudar. Men det är för världsfreden, förklarar de katolska kappvändarna och pekar finger åt de synkretistiska tendenserna i Svenska kyrkan.

Nej, samarbetet mellan kristna och muslimer i Sverige är kanske inte för världsfreden, utan kanske bara för att hålla fred mellan olika ungdomsgäng i de svenska förorterna.

Samarbete mellan religiösa ledare från olika religioner för att stävja våld mellan de olika ungdomsgängen är något bra. Man kan och ska gilla varandra fastän man är olika.

Men de kretsar inom Svenska kyrkan, som driver på i synkretistisk riktning (bl.a. Seglora smedja) tycker tydligen inte att man kan gilla olika. De måste bli som vi, tycker Sverigedemokraterna. Och vi måste bli som dom, tycker Seglora-isterna. Ett slags möte på halva vägen. Samma ideologi: Olika är farligt.

Ordet synkretism betyder religionsblandning.

Prästen Annika Borg, som medverkar i bloggen Kristen opinion har med rätta kritiserat synkretismen i Svenska kyrkan, och framhållit att vi har mer gemensamt med katoliker än med muslimer. Märk väl: teologiskt, inte nödvändigtvis socialt eller kulturellt.

Bloggen Kristen opinion har också startat en nödvändig och frigörande debatt om den lutherska kristendomens särart i förhållande till bl.a. katolicismen. Det behövs verkligen när katolska lekmän börjat uppträda som något slags inkvisition på svenskkyrkliga bloggar, och försöker kväsa all kritik mot katolicismen.

Men är det verkligen att gilla olika, när man vill förbjuda judiska och muslimska religiöst påbjudna sedvänjor?

Kommentarer
Postat av: P-A Rudberg

Ständigt dessa rop om synkretism....



1. Det är inte synkretism att föra dialog och mötas där man har gememnsamma intressen. Det kan en kyrka som känner sin egen tros styrka göra. Det är bara de rädda som inte vågar, och som istället bygger murar i form av exkluderande lära.



2. Bloggen "kristen opinion" är inte trovärdig i sina strävanden. De har valt att gå hand i hand med Humanisterna - en ateistisk organisation med uttalad målsättning att minska religionernas utrymme i samhället. (Dessutom förekommer en flirt med SD hos "kristen opinion" som jag ställer mig mycket frågande till.)

2011-11-30 @ 12:54:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0