De riktigt fula fiskarna och de andra

"På dörren till lägenheten i Värnamo står både Annie Lööfs och hennes mans namn.

Enligt grannarna är Annie Lööf eller hennes make nästan aldrig i bostaden där hon är folkbokförd.

– Jag har bott här sedan oktober och har sett henne högst tre gånger, säger grannen NN."


Detta står i en Aftonbladet-artikel, som jag hittade på nätet. Jag har ändrat grannens namn till NN. Grannen ska inte behöva skylta som lögnare på min blogg, om det som Aftonbladet skriver inte är sant. Det är ju inte alltid som det som står i Aftonbladet är sant. Den ena av de undertecknade journalisterna heter Mattias Carlsson. Det var han som körde ihjäl elva renar i Lappland, när han  ville vara först med någon nyhet om ett mord. Det var han som jagade Littorin över Visby flygplats och krävde att Littorin skulle "tala ut"

Har grannen suttit i fönstret under ett helt år och glott efter centerledaren Annie Lööf? Visar inte detta vilket lättsinnigt förhållande Skibstedt-ägda Aftonbladet har till källkritiken? Och är det inte ett ytterligare övertramp av ansvarige utgivaren Jan Helin att skriva ut grannens namn i tidningen. Man förstår så väl: Om Aftonbladet skulle beslås med lögn så ska de slarviga reportrarna frikännas och grannen får skämmas för sin lösmynthet. Ingen vet hur mycket övertalning grannen har utsatts för.

Om han /hon en är tillfrågad. Aftonbladets reportrar har tydligen varit i Värnamo och läst namnskyltarna på dörrarna. Vilket lyxliv man måste leva som reporter på den tidningen. Snabba bilar....

Jag går stenhårt in för att inte stödja slaskpressen ekonomiskt. Jag vill varken bidra till Skibstedt-koncernens vinster eller till Jan Helins (ansvarig utgivare), Lena Mellins (chef för samhällsredaktionen samt kolumnist) eller Mattias Carlssons ekonomiska förmåner.

Är det inte dags för den mer hedervärda delen av Sveriges journalistkår att visa att den finns, genom att ta hör- och sebart uppmana sina kollegor på Aftonbladet att vägra arbeta under sådana chefer som Helin och Mellin samt vägra samarbeta med sådana kollegor som Mattias Carlsson?

Det går inte för sig att som Jan Helin likna journalister vid ett fiskstim som flyter med strömmen. Journalister är aktiva aktörer, med ett personligt ansvar för vad som står i tidningarna och vad som sägs i radio och TV. Teknisk personal, tidningsbud och lösnummerförsäljare är passiva aktörer.

Utan dem skulle smörjan inte nå läsarna, men de har till skillnad mot de aktiva aktörerna (journalisterna) ingen möjlighet att direkt påverka vad som står i tidningarna.

När Helin skriver på sin blogg att kritiken mot vissa journalister är som "sjömän som klagar på havet" utmålar han ju faktist journalister som en kringsvalpande vätska utan hjärnor.

För detta borde Helin (bildligt talat) få en rungande örfil av en enig journalistkår, med undantag för de riktigt fula fiskarna, förstås.

Det är rent patetiskt att läsa Helins undervisning av allmänheten om hur det "är" inom medivavärlden, som om sakernas tillstånd vore ett naturfenomen och inte något som har skapats av mänkliga viljor av girighet och jakten efter ära och berömmelse.

Det finns många mediala myter som måste avslöjas.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0