En storviltjägares bekännelser - och hotet mot demokratin

Det är möjligt att syftet med drevet mot s-ledaren Håkan Juholt inte från början hade som syfte att tvinga fram en avsättning. Kanske inte från allra första början. Men chefrektörerna och de politiska kommentatorerna i hela pressen, Svegfors-radion och TV såg nästan från början chansen att GÖRA politisk historia. Och försökte göra det. Aldrig tidigare har vi sett en så samordnad kampanj. Enskilda journalister lät låna sig till lögnkampanjen att det pågick ett uppror och en massflykt från Socialdemokratiska partiet. Vi lästem, hörde och såg nyheterna innan de ens hade inträffat.

En av storviljägarna var /är K G Bergtröm, kommentator i Expressen, som extraknäcker som politisk expert i TV. Journalister intervjuar journalister, men självklart är det en privilegirad skara som får det privilegiet. I dagens Expressen, 22 /10, skriver KG Bergström:


"Men för att fälla ett sådant storvilt som Carl Bildt krävs flera omständigheter än en skickligt gjord intervju med avslöjande dokumentation.
Det behövs nog flagranta överträdelser av lagar och regler.
Gärningar som strider mot den interna parti­moralen.
Och att statsministern kommer fram till att Bildt är en större belastning än tillgång för regeringen.
"

Detta med anledning av en intervju i Svegfors-radion med utrikesminister Carl Bildt om hans oljeaffärer. En skickligt gjord intervju, enligt KG Bergström. Men betyder det att syftet med intervjun var att avsätta Bildt? Och vem har i så fall bestämt det - radionchefen Mats Svegfors (m) eller reportern själv? Skulle en enskild reporter verkligen våga sig på det, utan chefens gillande?

KG Bergström visar dock med sitt ordval ("fälla ett sådant storvilt som Carl Bildt") vad det handlar om för media. Man är verkligen ute för att rasera demokratin och avsätta politiker som om det vore en sport. Och göra sig själva till de verkliga makthavaran över staten.

I grundlagen finns stränga bestämmelser för avsättning av både ministrar och riksdagsledamöter. Partidemokratin skyddas dessutom av grundlagens bestämmelser om föreningsfrihet. Dessa bestämmelser är till för att Sverige ska förbli en demokrati.

Genom sina enastående privilegier genom Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen (som inte gäller din och min yttrandefrihet, utan journalisternas) försöker media medvetet att avskaffa den politiska demokratin och göra Sverige till något slags Berloscone-diktatur.

Grundlag mot grundlag. Det kallas lagkonkurrens. Vilken grundlag ska ha företräde?

----

Bergström vill dock inte avsätta Bildt (Hur var det med Juholt?):

http://www.expressen.se/kronikorer/kgbergstrom/1.2598080/k-g-bergstrom-det-blir-svart-att-avsatta-bildt

Kommentarer
Postat av: nya tant lila

VAR har du fått det ifrån att yttrandefrihetslagen inte gäller alla medborgare utan enbart journalister? Detta är helt fel, den gäller alla medborgare!

2011-10-24 @ 19:58:40
URL: http://lilatankar.blogspot.com
Postat av: Lars Flemström

Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) är en motsvarighet till Tryckfrihetsförordningen (TF) för radio och TV. YGL gäller inte för alla medborgare, utan bara för dem som har sändningstillstånd för radio och TV, och deras anställda. Du blandar ihop YGL med bestämmelserna om yttrandefrihet för "envar" i Regeringsformen (RF) 2 kap, som ger ett betydligt svagare skydd för de medborgerliga friheterna än TF och YGL. Med skydd av dessa lagar kan journalister ostraffat begå handlingr, som är straffbara som brott, om de begås av andra medborgare.

2011-10-24 @ 20:53:34
Postat av: nya tant lila

Skitprat! Yttrandefrihetsgrundlagen gäller alla medborgare! Du har helt fel!

2011-10-24 @ 22:17:01
URL: http://lilatankar.blogspot.com
Postat av: Lars Flemström

Bestämmelserna om ansvarig utgivare fritar inte alla medborgare utan endast journalister från straffansvar för ärekränkningsbrott. Samma regler gäller för radio och TV som för tidningar.

2011-10-25 @ 00:19:43
Postat av: nya tant lila

Va!

Kolla upp vad det är du skriver om!!!

Orkar inte bemöta detta!

2011-10-25 @ 00:35:57
URL: http://lilatankar.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0