Vem bestämmer vad som ska stå i tidningen?

Det finns många förenklingar, och en av de är att det inte alls skulle vara något mediadrev. Hur kan man säga detta, när drevet startades av Aftonbladet, som hänvisar till "läckor" inom s? Tidningen har nu ljugit så mycket, så att man kan fråga sig om det "läckor" i egentlig bemärkelse, eller uppförstorade rykten.

Aftonbladet, som kallar sig "oberoende socialdemokratisk" seglar under falsk flagg.  Den norska Skibstedtkoncernen var till 1989 ett familjeföretag, då det ombildades till aktiebolag. Företaget äger idag tidningar och andra medieföretag i över 30 länder. I Norge äger företaget de stora tidningarna Verdens Gang och Aftenposten samt bl.a Stavanger Aftenblad och Bergens Tidende.

I Svereige äger Skibstedt Svenska Dagbladet (troligen 100 %), Aftonbladet 91 % och Metro 35% samt en mängd mindre mediaföretag, bl.a. internetmedier. Redan 1996 förvärvade Skibstedt 49,9 % av aktierna i AB samt i mitten av 2009 ytterligare 41,1 %. LO äger fortfarande 9% och har genom avtal med Schibsted fortfarande rätt att bestämma vem som ska vara chefredaktör för ledar-, debatt- och kulturavdelningen. (Uppgifterna från Wikipedia).

Tidningen har således två chefredaktörer, vilket betyder att Skibstedts ägare bestämmer över nyhetsavdelningen på samma sätt som ägarna till de öppet borgerliga tidningarna. Lena Mellin var tidigare nyhetschef och är numera "kolumnist". Hon var t.f. ansvarig utgivare under Littorin-affären.

I resten av landet, utanför Stockholm sker en anmärkningsvärd och snabb koncentration och monopolisering av tidningsmarknaden. Familjeägda Västmanlands läns tidning är idag moderbolag för flera tidningsföretag i Uppland, Dalarna, Närke och Östergötland. VLT har länge haft en monopolställning i Västmanland.

En mängd s-tidningar har under de senaste decennierna antingen lagts ner eller köpts upp av (och i flera fall sedan lagts ner) av de borgerliga konkurrenterna. Detta innebär att vi har en borgerlig dominans av inte tidigare skådat slag, som dessutom är koncentrerad till ett fåtal huvudägare, på den svenska mediemarknaden.

SVT, som vid starten 1925 hette Radiotjänst, är inget statligt företag och har aldrig varit det. Radiotjänst kontrollerades från början av pressen och har från starten haft en av statsmakterna gynnad ställning (länge monopol). Företaget har ganska nyligen ombildats till tre bolag (SVT, SR och UR) som ägs av en förvaltningsstiftelse, som kontrolleras av riksdagsmajoriteten.

Det mediedrev som vi nu ser mot s-ledaren är ett nytt fenomen i Sverige, även om vi såg en föraning om vad som skulle komma under Littorin-affären.  Men eftersom det då var en borgerlig politiker, som skulle fällas, var enigheten inom medievärlden inte total. Ordern inom den öppet borgerliga delen kan sammanfattas med:

1) Om Littorin är oskyldig så ska sanningen fram.

2) Om Juholt är oskyldig till detta så får ni hitta på något annat skit mot honom.

Det är otroligt naivt att tro att inte samma sak hade drabbat vem som helst som hade varit s-ledare.


 


Kommentarer
Postat av: Marcus

Intressant inlägg men om jag ger mig själv rätten att generalisera så menar jag att "mannen på gatan" är på tok för trångsynt för att ens försöka förstå.

2011-10-15 @ 18:41:22
URL: http://marcuslikvid.blogspot.com/
Postat av: nya tant lila

Konspirationsteorier.

Tror du inte ägarna har annat att göra än att kontrollera vad enskilda reportrar gö?

Och tror du att de har en sorts politiskt patos som styr dem? En önskedröm, för så fungerar inte vårt snuttifierade samhälle. Saker är nog mycket mera ogenomtänkta än vad man tror när man själv har massor av tid att sitta och analysera.

2011-10-16 @ 12:10:37
URL: http://lilatankar.blogspot.com
Postat av: Lars Flemström

Jaså, men när har velat lägga ansvaret på de enskilda journalisterna så ntl försvarat journalisterna med att de bara "gör sitt jobb". Och det måste väl betyda att de gör vad redaktionsledningen har sagt åt dem att göra, eller åtminstone har godkänt om det var deras egna initiativ? I vissa fall måste publicering godkännas av den ansvarige utgivaren före publicering. Så var ju fallet med Littorin-publiceringen, som hade godkännts av den tillförordnade ansvariga utgivaren Lena Mellin. Och tror du inte att tidningsägaren har någonting alls att säga till om? Jag kommer här att tänka på bank- och indistriägarfamiljen Wallenbergs valspråk "Verka men inte synas", även om just Wallenbergarna (mig veterligt) inte är tidningsägare. Hur ägarna till den borgerliga pressen (dit även Aftonbladet numera hör, sedan Skipstedt förvärvat 91 % av aktiekapitalet) styr bakom kulisserna kan du läsa i Anderz Harnings roman "Tidningslorden".

2011-10-16 @ 13:37:25
Postat av: nya tant lila

Tror du att journalister tappar all moral för att de blir anställda?

Så fungerar det inte inom media!

Tror du att lärarna måste följa rektors utsagor om om hur de ska undervisa också?

Jag tror att du har livlig fantasi och fallenhet för att tänka konspiratoriskt.

2011-10-16 @ 14:41:59
URL: http://lilatankar.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0