Ofullbordat

Jag har träffat ett stort antal personer med diagnosen schizofreni. I flera fall har jag deltagit i beslut att döma personer med denna diagnos till tvångsvård. Jag har läst deras sjukdomshistorier. Jag anser att det råder en mycket stor rättslöshet för dessa personer. Tvångsvård betyder i de allra flesta fallen tvångsmedicinering. Endast i ett fall har syftet med tvångsvården varit medicinavväjning. I övriga fall har tvångsvården åsamkat dessa patienter ett livslångt medicinberoende, som bryter ner nervystemet inkl CNS (hjärnan). Detta har varit känt inom den psykiatriska professionen åtminstone sedan början av 1990-talet. 1992 infördes den nu gällande tvångsvårdslagen. I den lag som gällde tidigare (1967 - 1991) var ett kriterium för psykatirisk tvångsvård att patienten skulle förbättras av vården alternativt bli allvarligt försämrad om vården uteblev. Denna lag ansågs lida av brister i rättssäkerhetshänseende, bl. a. att läkare beslöt om tvångsvård i första instans. Om patienten inte överklagade blev läkarens beslut bestående. När besluten flyttades från den psykiatriska till den juridiska professionen avskaffades alltså kriteriet att tvångsvården skulle vara till gagn för patienten. Det ansågs alltför svårt för jurister att avgöra. Vilket är ett märkligt resonemang eftersom domstolarna brukar ha psykiatriker som sakkunninga. som kan tillfrågas.

Jag läste första gången en vetenskaplig förklaring till de redan tidigare kända reboundeffekterna i Läkartidningen nur 11 /2003. Detta är tillvänjningseffekter som kan ge ibland mycket svåra, återfallsliknande symtom vid medicinutsättning. Medicineringen bör alltså avbrytas innan risk för reboundeffekter uppstår. Det borde därför ha varit domstolarnas uppgift att pröva om vården verkligen är till gagn för patienten, när någon döms till tvångsvård gång efter gång. Men i stället för förnyad prövning blir det en alltmer slentrianmässig förlängning av tvångsvården. Detta är en rättsskandal som inte alls har uppmärksammats.

Drabbade patienter har blivit offer för sammanblandningen med missbrukare. Att bota shizofreniliknande symtom hos missbrukare är en helt annan sak. Jag har planer på att skriva mer om denna skamfläck på svenkt rättsväsen och svensk sjukvård. De verkliga vinnarna på en tvångsvård som förvandlar tillfälliga besvär till livslång misshandel efter beslut av domstol är givetvis läkemedelsindustrin. Och deras makt är stor. Även i regeringskansliet och inom det parti som ansvarar för socialdepartementet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0