Ett helstatligt televerk behövs för fasta nätets teletekniska infrastruktur.

Jag har skrivit några motioner till partikongressen. Den handlar om telepolitiken - något som inte verkar finnas i Sverige. Kan då "marknadskrafterna" helt ersätta politiska beslut? Telia är ett börsintroducerat aktiebolag. Såvitt jag vet är staten fortfarande en stor aktieägare. Det fasta telenätet i Sverige har förstatligats en gång förut, men då var det inte bara ledningar och telefonväxlar som förstatligades, utan även det som vi idag kallar teleoperatörsverksamheten.

Sedan dåvarande SJ genom ett riksdagsbeslut 1988 hade delats i två delar (Banverket, som skötte spåren, och SJ, som skötte trafiken) trodde jag att samma sak skulle ske med dåvarande Televerket /Telia. Samma s-minister (Björn Rosengren), som slog sönder SJ i slutet av 1990-talet, stod också bakom den misslyckade börsintroduktionen av Telia. Tusentals aktiesparare lurades att köpa den övervärderade Telia-aktien.

Att ett halvprivat aktiebolag ska äga teleteknisk infrastruktur, som ska drivas med samma lönsamhetskrav som teleoperatörsverksamheten är ett milt vansinne. Det är ett svek mot alla tele-kunder, särskilt i glesbygd, som behöver tillförlitliga telekommunikationer för att exempelvis deras trygghetslarm ska fungera. Televerket har, som man kunnat vänta, dragit in underhållet av stolplinjer* i glesbygderna, i stället för att gräva ner ledningarna i marken.

Telia har hänvisat sina mobilkunder till mobilnätet - och därefter lagt ner sitt NMT-nät**, som var det enda mobilnät som fungerade i många glesbygdsområden. Telias NMT-master har därefter köts av företaget Net1, som är ett dotterbolag till den amerikanska mobiljätten Access, som har specialiserat sig på att utveckla mobiltjänster tjänster i glesbygdsområden, där GSM-nätet*** inte fungerar. Net1 uppger i sin reklam att trygghetslarm i dras NMT-nät skulle fungera rent tekniskt, men vågar inte lova att det inte kan bli driftavbrott, varför man avråder. Hederlig marknadsföring - men det visar ju också att det fasta nätet behövs, åtminstone för de mest livsviktiga funktionerna.

Det behövs nu ett politiskt beslut om det fasta nätet ska behållas eller avvecklats. Det får inte avgöras av privata vinstintressen. Enligt min mening behövs det fasta nätet som stödfunktion för de mobila teletjänsterna, för trygghetslarm och räddningstjänst, samt för totalförsvaret.

Till skillnad mot annan infrastruktur (järnvägar, landsvägar och flygplatser) är telelinjer billiga i anläggning, vartill ledningar i marken inte fördärvar naturen. Parallella ledningssystem, som ägs av konkurrerande telebolag, är därför inte en nackdel på samma sätt som konkurrerande motorvägsbolag. Därför behöver inte all teleteknisk infrastruktur förstatligas, utan det räcker att staten disponerar så stora delar av den teletekniska infrastrukturen, som behövs för att uppnå de teletekniska målen.

Därför föreslår jag att det inrättas ett statligt Televerk, som ska äga det statliga telenätet samt hyra ledningskapacitet av privata telebolag. De telelinjer, som sålunda disponeras av Televerket ska kallas "det allmänna telenätet". De privata telebolagen kan själva väljar om de vill hyra ledningskapacietet i det allmänna telenätet eller använda egen kapacitet.

Här följer de två första av sammalagt fem yrkanden i min telepolitiska motion

1) Att partiet ska anta ett telepolitiskt program, som syftar till vidmakthållande, utbyggnad och modernisering av det allmänna telenätet i hela landet. Målsättningen för det fasta telenätet ska vara att alla orter och fastigheter som har haft fast anslutning till det fasta nätet skall ha det även i framtiden, utan lönsamhetskrav på varje enskild telelinje. Moderniseringen av det statliga telenätet ska syfta till hög tillförlitlighet i hela nätet, så att avbrott inte sker på grund av exempelvis nedfallna träd.

2) Det inrättas ett statligt verk, som ska kallas Televerket, som ska äga och förvalta den teletekniska infrastruktur som idag ägs av Telia, och inte enbart har ett direkt samband med deras teleoperatörsverksamhet. Benämningen "det allmänna telenätet" införs för alla telelinjer, etc, som ägs av Televerket eller hyrs av Televerket från privata telebolag.

________________

*) Stolplinjer är det äldsta systemet, lufledningar som bärs upp av trästolpar. Stolplinjerna slås ut vid storm, och när träd faller över ledningarna eller grenar blåser mot ledningarna. Stolplinjerna ersätts alltmer av telekablar som grävs ner i jorden.

**) NMT (Nordisk mobiltelefoni) är det äldsta systemet för mobiltelefoni. NMT-systemet arbetar med långvåg, vilket ger lång räckvidd ut från mobilmasterna, och alltså bra täckning, vilket dock begränsar hur många mobiltelefoner som kan användas i samma område.

***) GSM är det idag mest använda systemet för mobiltelefoni. Det har utvecklats speciellt för storstäder med många mobilanvändare. GSM-systemet arbetar med kortvåg, vilket ger en begränsad räckvidd ut från mobilmasterna och alltså dålig täckning redan på några kilometers avstånd från masterna.

 

Länk: riksdagsdebatt om den pågående nedläggningen av stolplinjer. Hur kan sådant anförtros åt ett börsnoterat företag? http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Kammaren/Protokoll/Riksdagens-protokoll-2009106_GX096/

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0