Inte för sent att börja planera din biodling?

Strax innan jag blev bekant med fästmön skrev jag ett antal uppmärksammade inlägg om biodling. Kanske längtade jag efter bistick. Sådana kan man inte helt undvika som biodlare. Ingen bi-rådgivare som vill framstå som ansvarsfull rekommenderar någon biodlare att inte använda skyddsutrustning. Men faktum är att man är en dålig biodlare om man MÅSTE använda skyddsutrustning. Och att man hindras i arbetet av skyddsutrustningen. Blir man jagad av tusentals arga bin, så är det flera som kommer på hur man ska sticka igenom skyddskläderna eller rentav hur man ska komma innanför skyddskläderna. Och dödar man ett bi, så märker de andra det och blir ännu mer sticklystna.

En erfaren biodlare arbetar med långsamma rörelser och blir inte svettig. Vad som får bina att förstå att en främmande varelse (bioldaren) rotar i kupan är häftiga rörelser, svettlukt och lukten från döda bin. Glöm det aldrig om du har tänkt börja med bin. Erfarna biodlare, som vill visa sig duktiga, åker runt på marknader, och fäster en bur med drottningen på sin egen haka, så hänger en hel svärm med sådär 30.000 bin som ett skägg från deras haka. Den skräckslagan publiken tror att bina inte sticker för att de känner igen "husse". Men det är alltså vad de inte gör.

En bioldare måste ha knivskarp syn, speciellt om man inte är mycket erfaren. Med åren kan kanske erfarenheten kompensera en mindre synnedsättning. Om man har dålig syn som nybörjare kan man kanske ha ett par bisamhällen för nöjes skull, men räkna inte med någon yrkesmässig biodling.

För att få en bra avkastning per arbetstimme måste man hantera lådor med många (10 - 12) vaxkakor med mycket honung. En sådan låda väger mellan drygt 20 kg och drygt 30 kg. När du väljer system för din biodling måste du välja ett system som passar just dig. Om du är stor och stark eller liten och klen. Hur långa armar du har.

Du ska ha läst en massa bilitteratur och tagit ställning till olika rammått, med mera. Detta bör du helst ha gjort under senhösten. Det är rätt tid för planering - både om du redan är biodlare eller tänker börja. Direkt efter nyår bör du ha börjat med de praktiska förberedelserna. Direkt efter nyår bör du har börjat med att snickra lådor och ramar (finns halvfabrikat att köpa).

Planeringsarbete kan man i och för sig göra hela året. Avläggare (de första bisamhällena) kan du köpa under svärmtiden framåt midsommar. Men börjar du planeringen först i slutet av februare, d.v.s. nu, kommer du i tidsnöd. Risken för felbeslut är större och du riskerar att hamna i otakt med biåret under hela din tid som biodlare. Det är dyrt att ändra system, när man redan har börjat som biodlare. Man kommer under lång tid att få besvär med olika rammått, ramar som inte passar i alla lådor, och lådor som inte kan staplas på varandra.

Ännu vistas inga bin utanför kuporna, men det är full aktivitetet inne i kuporna. En spännande tid.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0