Minst 600 EU-medborgare har frusit ihjäl de senaste veckorna.

Häromdagen hörde jag en debatt i EU-parlamentet, där detta sades. Det handlar alltså inte om olyckor, utan om att regeringarna i EU-länderna inte bryr sig att hemlösa fryser ihjäl. Och det framgick klart av debatten att det handlar om vanliga fattiga, som inte kan få någon bostad. Och 600 ihjälfrusna fattiga är alltså de siffran, som till EU-parlamentets kännedom. Den verkliga siffran kan vara mycket högre. En engelsk EU-parlamentariker berättade att dessutom har över 200 pensionärer frusit ihjäl inomhus, i sina ouppvärmda bostäder, sedan värmeleverantgörerna stoppat leverenserna. Det kan de göra helt lagligt i Enland. Och så även i Sverige.

- Sedan vi fick en borgerlig regering, höll jag på att skriva. Men det är inte sant. I Sverige hade socialtjänsten ansvaret för att livsnödvändiga energileveranser inte stoppades. Men detta ändrades redan före regeringsskiftet 2006. Det är en europeisk trend, detta att människorätt heter pengar. Om man inte är en kriminell person, förstås. Den som har dömts till rättspsykiatrisk vård får inte skrivas ut, om inte kommunen ställer upp med bostad och betalar hyra och elräkning.

Är det inte märkligt detta att den som bara är fattig straffas hårdare än den som är kriminell? I Frankrike har högerregeringen tagit i med hårdhandskarna mot hemlösheten. Det är det ett brott att sakna bostad.

Det kan man straffas för. Men tro för all del inte att straffet är gratis kost och logi i statens fängelser. Det vore väl alltför generöst. Den ynnesten är reserverad till de verkliga brottslingarna, de som gör verklig skada om de får vistas ute.

Jag förmodar att polisen skriver ut böter, som skickas till kronofogden. Som om det skulle avhålla de hemlösa att upprepa sina "brott". I varje fall sas i debatten i EU-parlamentet att den franska polisen "trakasserar" hemlösa, eftersom hemlöshet är ett brott i Frankrike.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0