Vem får betala miljönotan?
I mitt förra inlägg kunde / kan du läsa att det lönar sig att investera i en värmepump, som värmer upp vattnet i en ackumulatortank. Och ännu mer lönsamt blir det om elpriserna stiger. Och det väntas de göra. Så det är bara att gå till banken och ta lån. Om man vågar dra på sig ytterligare sådär 70.000 kronor, eller mer. Tänk om grejerna inte håller, eller om kalkylen inte håller. Det är alltså inga små beslut, som man kräver av folk som skaffade en anläggning som var toppmodern för 20 - 30 år sedan, och hade tänkt slippa nya, stora utgifter.
Det är tydligen nervöst för bankerna också. Idag har Swedbank gått till ett hårt angrepp mot "eljuntan", som man kallar kraftbolagen för: "Svenska elproducenter ser ut att underutnyttja kärnkraften vintertid vilket leder till högre elpriser", skriver banken i ett pressmeddelande. De svenska kärnkraftverken drabbas på ett mystiskt sätt av långa produktionsstopp vid kallt väder. Det driver upp elpriserna på spotmarknaden. Och elbolagen har ju på regeringens uppdrag kört stora reklamkampanjer för att elkunderna ska köpa "grön" el från vindkraft.
Villaägare, som inte vet om de ska betala elräkningen eller banklånet för husköpet, måste alltså ta ställning till om de ska investera ytterligare i värmesystemet. Regeringen har beslutat att elbolagen ska erbjuda sina kunder elavläsning timme för timme. Den länge emotssedda prisdifferentieringen mellan dag och natt kommer att bli verklighet. Det betyder saftiga elräkningar för dem, som inte flyttar en del av sin elförbrukning från dag till natt.
Det kan man göra om man har ett vattenberat värmesystem med ackumulatortank, med eller utan värmepump. Vi kan bara konstatera att den som inte kan eller vågar göra den initiala investering, som krävs för att vara "klimatsmart" straffas ekonomiskt. Det är de rikas paradis, som är "grönt". Först miljö-alarmismen och nu klimat-alarmismen fungerar som en murbräcka mot solidariteten.
Kärnkraften har den nackdelen att man inte kan starta och stoppa ett kärnkraftverk flera gånger om dygnet. Det kan man däremot göra med vattenkraften. Som därför har använts som reglerkraft till kärnkraften efter kärnkraftubyggnaden, för att anpassa elproduktionen till förbrukningen. Nu används vattenkraften i stället i allt högre grad som reglerkraft till vindkraften, som komplettering när det inte blåser.
Nu angriper regeringen problemet och tvingar elkonsumenterna att anpassa förbrukningen till produktionen. Förutom att alla elkunder måste betala elcertifikat (en extra skatt per kilowattimme) för att subventionera vindkraften, tvingas de nu alltså till stora investeringar för att anpassa förbrukningen till produktionen. De rika vinner och kan sänka sina elkostnader. Vem förlorar?
Kommer det att bli i Sverige som i England där över 200 pensionärer har frusit ihjäl i sina ouppvärmda hus under den senaste ködknäppen?